Ο αναπαυόμενος Άρης ήταν αριστουργηματικό γλυπτό, έργο του αρχαίου Έλληνα γλύπτη Σκόπα ή του Λυσίππου.[1] Σήμερα σώζεται μαρμάρινο αντίγραφό του, ρωμαϊκής εποχής, γνωστό επίσης με την επωνυμία Άρης του Λουντοβίζι, το οποίο εκτίθεται στο Εθνικό Μουσείο Θερμών στη Ρώμη.
Ο Σκόπας ( 4ος αιώνας π.Χ.|4ος αι. π.Χ.) ήταν αρχαίος Έλληνας γλύπτης και αρχιτέκτονας από την Πάρο. Θεωρείται
ένας από τους σπουδαιότερους γλύπτες του 4ου αιώνα ΠΚΕ, μαζί με τον Πραξιτέλη, με τον οποίο συνεργάστηκε, και τον Λύσιππο. Φιλοτέχνησε μέρος του Μαυσωλείου της Αλικαρνασσού και αργότερα ανέλαβε την κατασκευή του ναού της Αλέας Αθηνάς στην Τεγέα της Αρκαδίας, καθώς και το γλυπτό διάκοσμό του. Ακολούθησε την καλλιτεχνική παράδοση του Πολύκλειτου. Χαρακτηριστικά γνωρίσματα της τέχνης του είναι οι γεωμετρικές αναλογίες των προσώπων, των ματιών και το αμυδρά ανοιχτό στόμα.
Αντίγραφα των έργων του εκτίθενται σήμερα στο Βρετανικό Μουσείο, ενώ θραύσματα πρωτότυπων έργων του από το ναό της Αλέας Αθηνάς εκτίθενται στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο στην Αθήνα. Ο αναπαυόμενος Άρης βρίσκεται στο Εθνικό Μουσείο της Ρώμης. Ένα αντίγραφο του κιθαρωδού Απόλλωνα βρίσκεται στο αρχαιολογικό Μουσείο Καπιτολίνι της Ρώμης. Η κεφαλή τους Μελέαγρου εκτίθεται στο Βρετανικό Μουσείο και στο Μουσείο Tέχνης του Χάρβαρντ (μουσείο Arthur M. Sackler) στις ΗΠΑ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Όλες οι απαντήσεις που έχουν ως στόχο να προάγουν τον διάλογο και την ανεύρεση της αλήθειας καλοδεχούμενες, σχόλια και απαντήσεις που είναι εκτός θέματος και δεν ταιριάζουν σε έλληνες θα απορρίπτονται χωρίς κανέναν ενδοιασμό .