ΠΡΟΣΟΧΗ (Ο ΠΕΤΡΟΣ )Όλοι οι Έλληνες, μέτοχοι της περιουσίας του Δημοσίου! ΑΛΛΑ ΝΑ ΤΗΝ ΒΓΑΛΟΥΜΕ ΣΤΟ ΣΦΥΡΙ,Ε ΠΕΤΡΟ???

25. 07.2009
Συνέντευξη του Π. Δούκα στην εφημερίδα "Ο κόσμος του Επενδυτή"
ΠΕΤΡΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ, ΠΡ। ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ
Εκτύπωση σελίδαςΑποστολή Άρθρου


Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ, η Ελλάδα έχει μία από τις τελευταίες θέσεις στην Ε.Ε. στη ροή άμεσων επενδύσεων από το εξωτερικό. Πως το σχολιάζεται;

Οι νέες ξένες επενδύσεις στη χώρα μας είναι πράγματι πολύ χαμηλές και σίγουρα δυσκολεύει τη θέση μας η αποεπένδυση της BP, και της Shell. Γι’ αυτό είναι πολύ σημαντικό να βοηθήσουμε όλοι τη μεταρρυθμιστική προσπάθεια της κυβέρνησης του Καραμανλή και να μην αναλωνόμαστε σε στείρα αντιπολίτευση.


Με δεδομένα όλα αυτά, ποιες είναι οι λύσεις για την οικονομία;

Εύκολες λύσεις, μαγικά ραβδάκια δεν υπάρχουν. Πρέπει όλοι να στηρίξουμε το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων του πρωθυπουργού. Δεν υπάρχουν πολλές επιλογές. Συγκράτηση στις δαπάνες και στις δαπάνες των ΔΕΚΟ, μείωση της γραφειοκρατίας κατά 50% τους επόμενους έξι μήνες, ενίσχυση της οικοδομικής δραστηριότητας, ενίσχυση της ιδιοκτησίας με ξεκαθάρισμα των τίτλων των ακινήτων αμφισβητούμενης ιδιοκτησίας – είχα ετοιμάσει σχετικό νομοσχέδιο -, εξορθολογισμός των κανόνων για τις χρήσεις γης, επιτάχυνση των διευθετήσεων για τα σχέδια πόλης, χρησιμοποίηση ηλεκτρονικών συστημάτων στη δημόσια διοίκηση και για όλες τις προμήθειες, κυρίως των νοσοκομείων, επιτάχυνση των επενδύσεων σε όλα όσα αφορούν την κοινωνία της πληροφορίας και την ευρυζωνικότητα, δημιουργία νέων εθνικών πάρκων, να φυτέψουμε 60 εκατ. Δέντρα μέχρι το 2011 αλλά με ανάθεση έργου στις μεγάλες τεχνικές εταιρείες, αφορολόγητο επαναπατρισμό των κεφαλαίων των Ελλήνων από το εξωτερικό, μείωση των βαθμών και του αριθμού των φορέων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, να δημιουργήσουμε ανεξάρτητη φορολογική Αρχή, όπως το Βρετανικό Tax Commission, και πολλά άλλα.

Είστε ο μόνος βουλευτής της Ν.Δ. με κυβερνητική θητεία που έχει μιλήσει για «μαζικές» αποκρατικοποιήσεις…

Πιστεύω ότι οι έκτακτες περιστάσεις απαιτούν ανάλογες πολιτικές. Θεωρώ ότι όσες δράσεις του ευρύτερου δημόσιου τομέα απαιτούν επιχειρηματικότητα, γρήγορα ανακλαστικά, συγκράτηση του κόστους παραγωγής, ανταγωνιστικότητα κ.λπ., πρέπει να περάσουν στον ιδιωτικό τομέα, αλλά με πλήρη εξασφάλιση όλων των παροχών που απολαμβάνουν οι έλληνες πολίτες. Προτείνω λοιπόν να εξετάσουμε την άμεση μεταβίβαση σε επενδυτές του ιδιωτικού τομέα ποσοστών του δημοσίου σε ΟΤΕ, Ελληνικά Πετρέλαια, Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, ΟΛΠ, ΟΛΘ, ΕΥΔΑΠ, Καζίνο Πάρνηθας, ΛΑΡΚΟ, Κρατικά Λαχεία, ΟΔΙΕ, Κεντρική Αγορά Αθηνών, ΜΕΤΡΟ, Προαστιακός, ΤΡΑΜ, κ.λπ.

Πρόσφατα, καταθέσατε μία πρόταση για αποκρατικοποιήσεις σε συνδυασμό με απόδοση μετοχών σε όλους τους Έλληνες Πολίτες…

Ναι, πιστεύω ότι οι άμεσες αποκρατικοποιήσεις μπορεί και πρέπει να γίνουν με ευρεία συμμετοχή των εργαζομένων. Με παροχή στους εργαζομένους, εντελώς δωρεάν, του 10% των μετοχών κάθε επιχείρησης που αποκρατικοποιείται συν άλλο ένα 10% σε προνομιακές τιμές. Συνολικά, με μετοχοποίηση και απόδοση του 80% της κινητής και ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου δωρεάν στους πολίτες της χώρας μέσω του χρηματιστηρίου.

Ένα παράδειγμα;

Παράδειγμα η μετοχοποίηση των αεροδρομίων με εισαγωγή τους στο χρηματιστήριο. Θα μπορούσαμε να δημιουργήσουμε δύο μεγάλους ομίλους «Διαχείριση Αεροδρομίων» και να προσελκύσουμε μεγάλους ιδιώτες επενδυτές (Έλληνες, ξένους ομίλους, κ.λπ). Με ειδικό νόμο οι μετοχές των δύο εταιρειών να εισαχθούν στο χρηματιστήριο και να δοθεί το 10% των μετοχών τους εντελώς δωρεάν στους εργαζομένους και επιπλέον 10% σε προνομιακές τιμές. Άλλο παράδειγμα: Να μετοχοποιηθεί μέρος της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου, τα αεροδρόμια και τα λιμάνια της χώρας (όχι όλα) να διαιρεθεί το μετοχικό κεφάλαιο σε 11 εκατομμύρια μετοχές και κάθε Έλληνας (συμπεριλαμβανομένων και των βρεφών!) να πάρει από μία και κάθε παιδί πολύτεκνης οικογένειας από δύο. Το Δημόσιο να κρατήσει το 15% των μετοχών, το οποίο μπορεί αργότερα να διαθέσει μέσω του χρηματιστηρίου.


«Περάσαμε μια περίοδο κανιβαλισμού με το Βατοπέδι»(ΟΧΙ ΑΚΟΜΑ ΔΕΝ ΜΠΗΚΑΜΕ ΣΕ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ)

Πριν από δύο εβδομάδες το πολυμελές πρωτοδικείο Ξάνθης φαίνεται πως δικαίωσε τη Μονή Βατοπεδίου όσον αφορά τα δικαιώματά της και τις πράξεις ανταλλαγής της λίμνης Βιστονίδας. Πως το σχολιάζετε;

Πρόκειται για δικαίωση. Στην πραγματικότητα όμως η δικαίωση έχει έρθει πολύ πριν, αλλά λίγοι είναι αυτοί που ενδιαφέρθηκαν για τα πραγματικά περιστατικά. Περάσαμε μια περίοδο κανιβαλισμού και αθλιότητας. Κάποιοι θα έπρεπε να ζητήσουν συγνώμη…(ΠΟΙΟΙ ΠΕΤΡΟ ΠΟΙΟΙ) ΑΣΕ ΝΑ ΑΡΧΙΣΟΥΝ ΝΑ ΣΚΑΖΟΥΝ ΟΙ ΠΑΡΓΑΜΑΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ...

Παρόλα αυτά, συμφωνείται ότι η υπόθεση Βατοπεδίου κόστισε πολύ στην κυβέρνηση;

Οι κακοί χειρισμοί κόστισαν, δυστυχώς, πολύ περισσότερο από την ίδια την υπόθεση. Και φυσικά η υπόθεση Βατοπεδίου κόστισε λιγότερο απ’ όσο κοστίζουν η υπόθεση Siemens, η ακρίβεια, οι φόροι, η ανασφάλεια από την εγκληματικότητα, το τσουνάμι των λαθρομεταναστών, η ταλαιπωρία με τις δημόσιες υπηρεσίες…

Πως αντιμετωπίζεται την πρόταση σχετικά με την αμνηστία στον Χριστοφοράκο;

Όχι αμνηστία, αλλά πολύ πιο ευνοϊκή μεταχείριση, ουσιαστική μείωση της ποινής κ.λπ., υπό την προϋπόθεση πως αυτά που θα καταθέσει θα είναι συγκεκριμένα, αξιόπιστα, ουσιαστικά και όχι επιλεκτικά. Μην ξεχνάτε πως η Ελλάδα με το Ν.3666/2008 έχει κυρώσει τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών κατά της Διαφθοράς και ανέλαβε την υποχρέωση να αντικαταστήσει τις συναφείς διατάξεις του

Ποινικού Κώδικα, επομένως υπάρχει το νομικό πλαίσιο που δίνει αυτή τη δυνατότητα.

Συνέντευξη του Π। Δούκα στην εφημερίδα "Ο κόσμος του Επενδυτή" ΟΛΗ Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΕΔΩ

ΤΑ ΠΙΟ ΒΑΣΙΚΑ ΘΑ ΤΑ ΑΦΗΣΟΥΜΕ ΓΙΑ ΜΕΤΑ ΠΟΙΟΙ ΟΜΩΣ ΒΑΖΟΥΝ ΤΟΝ ΠΕΤΡΟ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΟΛΟ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΠΟΥ ΒΛΑΠΤΟΥΝ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΛΑΟΥ ????

Η ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΠΙΠΕΡΑΤΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Όλες οι απαντήσεις που έχουν ως στόχο να προάγουν τον διάλογο και την ανεύρεση της αλήθειας καλοδεχούμενες, σχόλια και απαντήσεις που είναι εκτός θέματος και δεν ταιριάζουν σε έλληνες θα απορρίπτονται χωρίς κανέναν ενδοιασμό .