ΟΛΗ Η ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΑΙΖΕΙ ΜΕ ΤΑ "ΜΠΑΛΑΚΙΑ" ΤΗΣ...


ΤΟΥ ΓΚΟΛΦ ΕΝΝΟΟΥΜΕ ΜΗΝ ΤΡΕΛΑΘΟΥΜΕ...

ΠΕΤΡΟΣ ΔΟΥΚΑΣ ΤΟ 2003 ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΓΚΟΛΦ ΕΛΛΑΔΟΣ Σεπτέμβριος 2003

ΟΤΑΝ ΓΝΩΡΙΖΕΙΣ ΕΝΑ ΘΕΜΑ ΦΑΙΝΕΤΕ ...Ο ΠΕΤΡΟΣ ΞΕΡΕΙ ΚΑΛΑ ΤΟ ΓΚΟΛΦ ΚΑΙ ΤΟΥ ΒΓΑΖΟΥΜΕ ΤΟ ΚΑΠΕΛΟ ΑΛΛΑ ΑΠΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ।

ΔΕΙΤΕ ΤΙ ΩΡΑΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΙΧΑΜΕ ΣΤΑ ΓΗΠΕΔΑ ΤΟΥ ΓΚΟΛΦ ΑΠΟ ΟΤΙ ΦΑΙΝΕΤΕ ΟΛΗ Η ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΜΕ ΤΟ ΓΚΟΛΦ ΑΣΧΟΛΕΙΤΕ ΑΛΛΙΩΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΤΟ ΕΞΗΓΗΣΟΥΜΕ.

ΑΡΑ ΠΑΙΖΕΙ ΜΕ ΤΑ ΜΠΑΛΑΚΙΑ ΤΗΣ.











ΔΟΥΚΑΣ ΠΕΤΡΟΣ

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΓΚΟΛΦ ΕΛΛΑΔΟΣ

Η Ελλάδα ως golf destination

Έκλεισε αισίως τα 39 χρόνια ζωής στην χώρα μας. Τα πρώτα γήπεδα λειτούργησαν στον Άγιο Κοσμά και την Βαρυμπόμπη ενώ σήμερα υπάρχουν έξι όμιλοι γκολφ, τρεις υπό ένταξη και ένας υπό δημιουργία. Η ανάπτυξη τουρισμού γκολφ στην χώρα μας γίνεται με αργά βήματα παρά το γεγονός ότι η Ομοσπονδία Γκολφ προσπαθεί με όσες δυνάμεις διαθέτει να προάγει το ευγενές αυτό άθλημα στην Ελλάδα. Και πως άλλωστε θα μπορούσε να γίνει διαφορετικά, τη στιγμή πού η οικονομική επιχορήγηση της Πολιτείας προς την Ομοσπονδία είναι πενιχρή και οι εκτάσεις για να δημιουργηθούν τα γήπεδα γκολφ ανήκουν στην Εκκλησία και στο δημόσιο με τις γνωστές δυσλειτουργίες. Ο κ. Δούκας μίλησε για τις λέσχες γκολφ στη χώρα μας, για τα γήπεδα, τους στόχους στο άμεσο μέλλον, τις διεθνείς προδιαγραφές, την προέλευση του αθλήματος αλλά και τα προβλήματα της Ομοσπονδίας.

Ποια είναι η ιστορία του γκολφ, στην χώρα μας;

Το Γκολφ στην Ελλάδα άρχισε επίσημα από το 1964 με την κατασκευή του πρώτου γηπέδου Γκολφ με 18 οπές στην Γλυφάδα. Παλαιότερα λειτούργησαν δύο γήπεδα με 9 οπές στον Άγιο Κοσμά (Ελληνικό) και στην Βαρυμπόμπη. Τα γήπεδα αυτά δεν υπάρχουν πλέον σήμερα. Πόσα γήπεδα αλλά και πόσες λέσχες γκολφ υπάρχουν στην Ελλάδα, αυτή τη στιγμή και ποιοι είναι οι στόχοι για το άμεσο μέλλον;

Υπάρχουν 6 γήπεδα γκολφ, τα πέντε από τα οποία είναι με 18 οπές. Βρίσκονται στη Γλυφάδα, Κέρκυρα, στην περιοχή Αφάντου της Ρόδου, στο Πόρτο Καρράς, στη Χερσόνησο Ηρακλείου Κρήτης και στην Ελούντα Κρήτης. Υπάρχουν 6 Όμιλοι Γκολφ, με τακτικά μέλη: Της Γλυφάδας Αθηνών, Αττικού, Γυναικών Ελλάδος «ΑΘΗΝΑ», Κέρκυρας, Αφάντου Ρόδου & Πόρτο Καρράς. Υπάρχουν 3 υπό ένταξη: ΑΚΑΑ Παντάλκης , Ελούντας & Αθλητικός όμιλος Γκολφ Αφάντου Ρόδου 2002 και ένας υπό δημιουργία στη Χερσόνησο Ηρακλείου Κρήτης.

Τα γήπεδα γκολφ στην Ελλάδα τηρούν τις απαραίτητες διεθνείς προδιαγραφές;

Όλα τα γήπεδα γκολφ, τα οποία προανέφερα, είναι διεθνών προδιαγραφών στα οποία μπορεί να φιλοξενήσει κάθε επιπέδου διοργάνωση όπως είναι το Παγκόσμιο, Πανευρωπαϊκό, Μεσογειακό Διεθνές & Πανελλήνιο Πρωτάθλημα. Για παράδειγμα το 1979 πραγματοποιήθηκε το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Επαγγελματιών στη Γλυφάδα, το 1991 έγιναν οι Μεσογειακοί Αγώνες της Αθήνας στη Γλυφάδα και το Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Πρωταθλητριών Ομάδων Ανδρών πού θα διεξαχθεί το 2004 – 2007 , στην χώρα μας.

Υπάρχουν χώροι για γήπεδα γκολφ, στην χώρα ή δεν υπάρχουν οι απαραίτητες προϋποθέσεις για τη δημιουργία τους;

Υπάρχουν αρκετές περιοχές όπου μπορούν να κατασκευασθούν γήπεδα γκολφ στην Ελλάδα. Αυτές ανήκουν, όμως, κυρίως στην Εκκλησία, το δημόσιο και στα ιδρύματα. Πρέπει εδώ, ωστόσο, να σημειώσω ότι η έκταση που απαιτείται για την δημιουργία γηπέδου κυμαίνεται στα 750 στρέμματα περίπου για ένα γήπεδο 18 οπών.

Πως βλέπετε την ανάπτυξη τουρισμού γκολφ στην Ελλάδα;

Για να υπάρξει ανάπτυξη όχι μόνο του Γκολφικού Τουρισμού αλλά και του τουρισμού γενικότερα στην Ελλάδα θα πρέπει η χώρα μας να γίνει “Golf Destination”. Αυτό σημαίνει την ύπαρξη τουλάχιστον πέντε με επτά γήπεδα γκολφ σχετικά κοντά το ένα με το άλλο. Η Ομοσπονδία προσπαθεί όσο μπορεί να τονώσει το ενδιαφέρον για δημιουργία και άλλων γηπέδων γκολφ. Μπορούμε να ακολουθήσουμε χώρες όπως η Ισπανία αλλά και η Πορτογαλία, οι οποίες τα τελευταία χρόνια έχουν κάνει μεγάλα βήματα προόδου;

Δυστυχώς, η Ελλάδα έχει μείνει πολύ πίσω από αυτές τις χώρες ακόμη και από την γείτονα Τουρκία, η οποία προοδεύει με πολύ πιο γρήγορα βήματα. Θα πρέπει λοιπόν να πολλαπλασιάσουμε την προσπάθεια στον τομέα αυτό προκειμένου να ανταποκριθούμε στις απαιτήσεις των καιρών Ποιες χώρες πρωτοπόρησαν στην ανάπτυξη του γκολφ;

Οι Αγγλοσαξωνικές χώρες, οι ΗΠΑ, η Αυστραλία, η Νότια Αφρική, η Ισπανία και η Ιαπωνία πρωταγωνίστησαν στην ανάπτυξη του αθλήματος και συνεχίζουν να το προάγουν.

Το γκολφ είναι ένα ακριβό άθλημα ή ενδείκνυται και για το μέσο Έλληνα;

Δεν είναι φθηνό, αλλά είναι πολύ φθηνότερο από πολλά άλλα αθλήματα, Ολυμπιακά και μη. Ενδεικτικά, μπορώ να σας αναφέρω, ότι στο Γκολφ Γλυφάδας ένα παίκτης καταβάλει την ημέρα περίπου 4 ευρώ και ετησίως 1400 ευρώ. Ο παίκτης έχει το δικαίωμα χρήσης γηπέδου και εγκαταστάσεων, φύλακτρα σάκου και ερμαρίου για 365 ημέρες το χρόνο. Όσον αφορά δε τα νέα παιδιά, μέχρι ηλικίας 18 ετών, οι ακαδημίες Γκολφ που λειτουργούν σε όλα τα γήπεδα προσφέρουν εντελώς δωρεάν το εξοπλισμό, όπως μπάλες και μπαστούνια καθώς επίσης και τα μαθήματα με επαγγελματίες προπονητές.

Ποιες είναι οι συμβουλές, τις οποίες μπορείτε να δώσετε για την ανάπτυξη γκολφ μέσα σε σύγχρονες ξενοδοχειακές μονάδες;

Το θέμα αυτό παρουσιάζει κάποια ιδιαιτερότητα δεδομένου ότι όπως ήδη ανέφερα υπάρχουν σαφώς προσδιορισμένες τεχνικές προδιαγραφές για την κατασκευή ενός Διεθνούς Γηπέδου Γκολφ. Κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να απευθύνεται στην Ομοσπονδία και να εφοδιάζεται με όλη τη σχετική βιβλιογραφία, για τις προδιαγραφές, τους κανονισμούς Γκολφ, τον Αθλητικό αλλά και τον Αναπτυξιακό Νόμο καθώς και όλες τις άλλες λεπτομέρειες

Ποια είναι τα συστατικά –κλειδιά για την δημιουργία ενός επιτυχημένου γηπέδου γκολφ;

Πρέπει απαραιτήτως να τηρείται το «Golf Destination», δηλαδή κατασκευή γηπέδων σε περιοχές όπου υπάρχουν ήδη και λειτουργούν άλλα κοντά σε μεγάλες τουριστικές μονάδες, Διεθνές αεροδρόμιο σε μικρή σχετικά απόσταση, μέχρι 50-60 χιλιόμετρα και κοντά σε μεγάλα πολεοδομικά συγκροτήματα.

Επειδή στην χώρα μας είναι δεδομένο το πρόβλημα με το νερό, αυτό δυσκολεύει την δημιουργία γηπέδων: Ποια είναι η λύση σε αυτό το πρόβλημα;

Το πρόβλημα του νερού είναι βασικό αλλά δεν είναι πλέον ανυπέρβλητο. Προσφάτως έχουν αναπτυχθεί νέες τεχνικές μέθοδοι αφαλατώσεως και βιολογικού καθαρισμού μέσω των οποίων μπορούν να ποτίζονται τα γήπεδα. Βοήθησαν κάπως και οι αυξημένες βροχοπτώσεις κυρίως στην Βόρειο Ελλάδα.Που πιστεύετε ότι μπορούν να γίνουν γήπεδα γκολφ στην χώρα μας;

Αρκετές περιοχές μπορούν να φιλοξενήσουν γήπεδα. Ενδεικτικά μπορώ να σας αναφέρω τη Μεσσηνία, την Κρήτη, τη Ρόδο, την Κω, την Κέρκυρα, τη Λέσβο, την Αττική, τον Αυλώνα αλλά και τη Θεσσαλονίκη.

Υπάρχει βοήθεια από την Πολιτεία και την αρμόδια Ομοσπονδία για την διάδοση το αθλήματος;

Η Ελληνική Ομοσπονδία Γκολφ έχει αρκετή τεχνογνωσία (know-how) και προσπαθεί να βοηθήσει κάθε ενδιαφερόμενο επιχειρηματία-επενδυτή, Οργανισμό. Όσον αφορά στο Δημόσιο, ισχύουν και εδώ οι γνωστές δυσλειτουργίες του .

Ποια είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζετε;

Η οικονομική επιχορήγηση της πολιτείας προς την Ομοσπονδία είναι πενιχρή. Περίπου 100.000 ευρώ το χρόνο (!!!), η οποία μετά βίας αρκεί να καλύψει τις λειτουργικές δαπάνες. Το μέγιστο ποσοστό του προπονητικού, αγωνιστικού και αναπτυξιακού προγράμματος καλύπτεται από ιδιωτικές χορηγίες χάριν στις οποίες είναι εφικτή η υποστήριξη των αθλητών και αθλητριών για την επίτευξη των υψηλών τους στόχων

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Όλες οι απαντήσεις που έχουν ως στόχο να προάγουν τον διάλογο και την ανεύρεση της αλήθειας καλοδεχούμενες, σχόλια και απαντήσεις που είναι εκτός θέματος και δεν ταιριάζουν σε έλληνες θα απορρίπτονται χωρίς κανέναν ενδοιασμό .