Ελλάδα: Νέος δανεισμός πάνω από 14 δισ. ευρώ


Ελλάδα: Για κάλυψη του δημόσιου ελλείμματος μέχρι το τέλος του έτους Νέος δανεισμός πάνω από 14 δισ. ευρώ


Με την ολοκλήρωση, εντός της εβδομάδας, της επιχείρησης καταγραφής του ύψους του ελλείμματος και των άμεσων ταμιακών αναγκών από το Υπουργείο Οικονομικών της Ελλάδας, θα προσδιοριστεί και το ποσό του έκτακτου δανεισμού που θα πραγματοποιηθεί έως το τέλος του έτους.
Σήμερα, εκδίδονται έντοκα γραμμάτια εξάμηνης και ετήσιας διάρκειας, ύψους 1,6 δισ. ευρώ, ποσό το οποίο μπορεί να προσαυξηθεί σε 2,56 δισ. ευρώ, με την αποδοχή των μη ανταγωνιστικών προσφορών. Θα ακολουθήσει την επόμενη εβδομάδα και δανεισμός με την έκδοση τριμήνων εντόκων γραμματίων, το ύψος της οποίας θα είναι επίσης αρκετά υψηλό, πάνω από 2 δισ. ευρώ.
Ωστόσο, με τις εκδόσεις αυτές δεν καλύπτονται οι ταμιακές ανάγκες του κράτους, αφού απλά ανανεώνονται οι παλαιότερες εκδόσεις εντόκων γραμματίων που λήγουν εντός του Οκτωβρίου, και θα απαιτηθεί τουλάχιστον ο δανεισμός 10 δισ. ευρώ επιπλέον, πέραν των εκδόσεων των εντόκων γραμματίων. Εφόσον επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις για άνοδο του ελλείμματος σε επίπεδα άνω του 12% του ΑΕΠ, τότε ο δανεισμός θα υπερβεί το ποσό των 10 δισ. ευρώ, διαφορετικά το Δημόσιο δεν θα μπορεί να χρηματοδοτήσει στοιχειώδεις ανάγκες του.
Αρμόδιοι παράγοντες παρατηρούν ότι οι αποκαλύψεις, που ανεβάζουν το έλλειμμα μεταξύ 10-12%, αλλά και οι ανησυχίες της Τράπεζας της Ελλάδος ότι μπορεί να αυξηθεί και παραπάνω, ασφαλώς δημιουργεί αρνητικό κλίμα στις αγορές, οι οποίες θα «τιμωρήσουν» την ελληνική οικονομία με αύξηση του spread δανεισμού. Άνοδος των spreads των ελληνικών ομολόγων αναμένεται εξάλλου μόλις ανακοινωθεί το ύψος του δανεισμού του 2010, με το δεδομένο ότι θα είναι υψηλός, κοντά στα 50 δισ. ευρώ, που θα αναδεικνύει και το διαχρονικό δημοσιονομικό πρόβλημα της Ελλάδας.
Μέχρι τώρα, οι διεθνείς χρηματοοικονομικοί οίκοι αξιολόγησης τηρούν στάση «θετικής» αναμονής, περιμένοντας τα μέτρα περιορισμού του ελλείμματος από τη νέα κυβέρνηση, αλλά, αν διαπιστώσουν ότι το μέγεθος του ελλείμματος είναι υψηλότερο των αρχικών εκτιμήσεων, θα αλλάξει η στάση τους και αυτό φοβούνται και επιδιώκουν να προλάβουν στο ελληνικό Υπουργείο Οικονομικών.

www.alithia.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Όλες οι απαντήσεις που έχουν ως στόχο να προάγουν τον διάλογο και την ανεύρεση της αλήθειας καλοδεχούμενες, σχόλια και απαντήσεις που είναι εκτός θέματος και δεν ταιριάζουν σε έλληνες θα απορρίπτονται χωρίς κανέναν ενδοιασμό .