Οι ευρωπαίοι καρφώνουν τη Ντόρα για εγκατάλειψη της εξωτερικής πολιτικής της Ελλάδας. Ο GIORGO ΑΡΧΙΣΕ...




Έκθεση χαστούκι για την Μπακογιάννη

Απαράδεκτες διατυπώσεις στην έκθεση της Ε.Ε. για τις σχέσεις Ελλάδας - Τουρκίας και Αιγαίο.
Η απόρρητη έκθεση της Ε.Ε. για τις διμερείς σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας δείχνει τα κενά της εξωτερικής πολιτικής επί κυβέρνησης Ν.Δ. Απαράδεκτες διατυπώσεις για τις σχέσεις Ελλάδας- Τουρκίας και το Αιγαίο περιλαμβάνονται στο απόρρητο σχέδιο έκθεσης της Κομισιόν για την Τουρκία- που έχουν στη διάθεσή τους «ΤΑ ΝΕΑ»-, ενώ και το κεφάλαιο για την Κύπρο δεν κρίνεται ικανοποιητικό.
Η νέα ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών βρίσκεται αντιμέτωπη με τα κενά και την εγκατάλειψη της εξωτερικής πολιτικής στην οποία είχε οδηγήσει τη χώρα η κυβέρνηση της Ν.Δ. Το σχέδιο έκθεσης της Κομισιόν για την Τουρκία - το οποίο χαρακτηρίζεται απόρρητο- η Αθήνα το παρέλαβε μόλις χθες, και μάλιστα εξωδίκως.
Το πλέον απαράδεκτο κεφάλαιο της έκθεσης τιτλοφορείται «Ειρηνική επίλυση συνοριακών διαφορών» και δείχνει ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση τηρεί στάση Ποντίου Πιλάτου για το Αιγαίο. Οι τρεις παράγραφοι που το αποτελούν έχουν ως εξής (σ.σ. δική μας μετάφραση):
«Η Τουρκία και η Ελλάδα συνεχίζουν τις προσπάθειες να βελτιώσουν τις διμερείς τους σχέσεις. Ο 41ος γύρος των διερευνητικών συνομιλιών πραγματοποιήθηκε τον Δεκέμβριο του 2008 στην Κωνσταντινούπολη. Η πρόοδος, ωστόσο, υπήρξε περιορισμένη. Οι διερευνητικές επαφές συνεχίζονται από το 2002». «Η απειλή του casus belli ως αντίδραση στην πιθανή επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων, που διατυπώθηκε στο ψήφισμα το οποίο υιοθετήθηκε από την Τουρκική Μεγάλη Εθνοσυνέλευση το 1995, παραμένει σε ισχύ. Βάσει των συμπερασμάτων του Συμβουλίου του Δεκεμβρίου 2008, “η Τουρκία οφείλει να δεσμευθεί ανεπιφύλακτα για τις σχέσεις καλής γειτονίας και την ειρηνική επίλυση των διαφορών σύμφωνα με τη Χάρτα των Ηνωμένων Εθνών, προσφεύγοντας, εφόσον είναι απαραίτητο, στο Διεθνές Δικαστήριο. Στο πλαίσιο αυτό, η Ένωση προτρέπει την αποφυγή οποιασδήποτε απειλής, πηγής έντασης ή πράξης που θα μπορούσε να βλάψει τις καλές σχέσεις γειτονίας και την ειρηνική επίλυση των διαφορών».
«Κατά την περίοδο αναφοράς, η Ελλάδα επισήμως διαμαρτυρήθηκε στην Τουρκία για τις συνεχιζόμενες παραβιάσεις του εναέριου χώρου της, περιλαμβανομένων των πτήσεων πάνω από ελληνικά νησιά».
Αρνείται να πάρει θέση
Όπως είναι φανερό από το κείμενο- παρατηρούν διπλωματικοί κύκλοι- η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επαναλαμβάνει σε μεγάλο βαθμό τα όσα είχε πει και πέρυσι και αρνείται να πάρει θέση για την επικίνδυνη και προκλητική συμπεριφορά της Άγκυρας στο Αιγαίο, η οποία πέρα από την αύξηση της έντασης και τους κινδύνους που εγκυμονεί οδηγεί και στη διόγκωση, ποσοτική και ποιοτική, των διεκδικήσεών της εις βάρος της Ελλάδας.
Διπλωματικές πηγές έλεγαν ότι το κείμενο αυτό δεν μπορεί σε καμιά περίπτωση να χαρακτηρισθεί ως αποδεκτό, αλλά σημείωναν ότι τα περιθώρια διαπραγμάτευσης εκ μέρους του κ. Δρούτσα είναι εξαιρετικά περιορισμένα, καθώς το κείμενο θα δοθεί στη δημοσιότητα στις 14 Οκτωβρίου. Παρ΄ όλα αυτά, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών θα έχει επικοινωνία με την Κομισιόν και τον επίτροπο αρμόδιο για τη διεύρυνση Όλι Ρεν. Επιπλέον, όπως έχει δηλώσει και ο Γιώργος Παπανδρέου, η Αθήνα είναι αποφασισμένη να διαπραγματευθεί μέχρι τον Δεκέμβριο και τη Σύνοδο Κορυφής - δηλαδή, όπως έλεγαν διπλωμάτες, ασχέτως του περιεχομένου της έκθεσης, να απαιτήσει στα συμπεράσματα της συνόδου διατυπώσεις «σκληρές και δεσμευτικές, τόσο για το Αιγαίο όσο και για την Κύπρο».

υ.γ

Άρχισες GIORGO ελλείψεις στο ΥΠ. ΕΞ, ελλείψεις στο ΥΠ. ΕΣ σε λίγο θα μας πεις ότι δεν ήξερες και ανακοίνωσες πρόγραμμά 100 ΗΜΕΡΩΝ KAI το ΥΠ. ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ είναι άδειο .

Ελπίζουμε να μην μας δουλεύεις.

http://kostasxan.blogspot.com/2009/10/blog-post_10.html


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Όλες οι απαντήσεις που έχουν ως στόχο να προάγουν τον διάλογο και την ανεύρεση της αλήθειας καλοδεχούμενες, σχόλια και απαντήσεις που είναι εκτός θέματος και δεν ταιριάζουν σε έλληνες θα απορρίπτονται χωρίς κανέναν ενδοιασμό .