Γιατρέ ΜΟΥ...είμαι άρρωστος θέλω να σε σπάσω στο ξύλο...Όρκος του Ιπποκράτη
 
*Ορκίζομαι στον Απόλλωνα , το γιατρό , και στον Ασκληπιό και στην υγεία και στην Πανάκεια , και σε όλους τους θεούς και σε όλες τις θεές , να είναι μάρτυρες πως θα τηρήσω με όλες μου τις δυνάμεις αυτό τον όρκο και αυτή την υποχρέωση:

Θα έχω σαν πατέρα μου αυτόν που μου δίδαξε τούτη την τέχνη , θα μοιράζομαι μαζί του ότι έχω και δεν έχω , αν τον χτυπήσει η φτώχια και η ανέχεια , και θα έχω σαν πραγματικά μου αδέλφια τα παιδιά του , θα διδάσκω την τέχνη μου και την γνώση μου χωρίς αμοιβή σε όσους θέλουν να την κάνουν δική τους .
 
Την τέχνη μου και τη γνώση μου θα τη διδάξω με παραδείγματα και με μαθήματα στους γιους μου και στους γιους του δασκάλου μου και σε όσους άλλους δεχτούν να δώσουν τον ίδιο όρκο με εμένα , τον όρκο της ιατρικής και άλλον κανέναν .
 
Τις συνταγές και τις θεραπείες θα τις αποφασίζω με μόνο κριτήριο το καλό του αρρώστου , όσο καλύτερα μου επιτρέπουν οι γνώσεις και οι δυνάμεις μου , θα αποφεύγω πάντα το κακό και την αδικία .
 
Δε θα δώσω ποτέ σε κανέναν φάρμακο θανατηφόρο, ούτε κι αν μου το ζητήσει ο ίδιος , ούτε θα δώσω ποτέ σε γυναίκα φάρμακο για να σκοτώσει τη ζωή που έχει αρχίσει και μεγαλώνει μέσα της ....
 
Και όσα δω ή ακούσω κατά τη διάρκεια της θεραπείας ή και έξω από αυτή για τη ζωή κάποιου ανθρώπου , θα τα κρατήσω μυστικά και δεν πρόκειται ποτέ να τα φανερώσω σε κάποιον* .   
 
Y.Γ.: Οι δύο βασικές Ιπποκράτειες Αρχές:
α) θεράπευσε τον άρρωστο, όχι την αρρώστια και
β) αν δεν μπορείς να κάνεις καλό στον άρρωστο, τουλάχιστον μην του κάνεις κακό.
 
                                
 
*ΟΜΝΥΜΙ , ΑΠΟΛΛΩΝΑ ΙΗΤΡΟΝ ΚΑΙ ΑΣΚΛΗΠΙΟΝ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑΝ ΚΑΙ ΠΑΝΑΚΕΙΑΝ ΚΑΙ ΘΕΟΥΣ ΠΑΝΤΑΣ ΤΕ ΚΑΙ ΠΑΣΑΣ , ΙΣΤΟΡΑΣ ΠΟΙΕΥΜΕΝΟΣ , ΕΠΙΤΕΛΕΑ  ΠΟΙΗΣΕΙΝ ΚΑΤΑ ΔΥΝΑΜΙΝ ΚΑΙ ΚΡΙΣΙΝ ΕΜΗΝ ΟΡΚΟΝ ΤΟΝΔΕ ΚΑΙ ΞΥΓΓΡΑΦΗΝ ΤΗΝΔΕ ΗΓΗΣΕΣΘΑΙ ΜΕΝ ΤΟΝ ΔΙΔΑΞΟΝΤΑ ΜΕ ΤΗΝ ΤΕΧΝΗΝ ΤΑΥΤΗΝ , ΙΣΟΝ ΓΕΝΕΤΗΣΙΝ ΕΜΟΙΣΙ ΚΑΙ ΒΙΟΥ ΚΟΙΝΩΣΑΣΘΑΙ ΚΑΙ ΧΡΕΩΝ , ΧΡΗΙΖΟΝΤΙ , ΜΕΤΑΔΟΣΙΝ ΠΟΙΗΣΕΣΘΑΙ ΚΑΙ ΓΕΝΟΣ ΤΟ ΕΞ ΩΝΤΕΟΥ ΑΔΕΛΦΕΟΙΣΙΝ ΙΣΟΝ ΕΠΙΚΡΙΝΕΕΙΝ ΑΡΡΕΣΙ ΚΑΙ ΔΙΔΑΞΕΙΝ ΤΗΝ ΤΕΧΝΗΝ ΤΑΥΤΗΝ , ΗΝ ΧΡΗΙΖΩΣΙ ΜΑΝΘΑΝΕΙΝ , ΑΝΕΥ ΜΙΣΘΟΥ ΚΑΙ ΞΥΓΓΡΑΦΗΣ ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΗΣ ΤΕ ΚΑΙ ΑΚΡΟΗΣΙΟΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΛΟΙΠΗΣ ΑΠΑΣΗΣ ΜΑΘΗΣΙΟΣ ΜΕΤΑΔΟΣΙΝ ΠΟΙΗΣΑΣΘΑΙ ΥΙΟΙΣΙ ΤΕ ΕΜΟΙΣΙ ΚΑΙ ΤΟΙΣΙ ΤΟΥ ΕΜΕ ΔΙΔΑΞΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΜΑΘΗΤΙΣΙ ΞΥΓΓΕΓΡΑΜΜΕΝΟΙΣΙ ΤΕ ΚΑΙ ΩΡΚΙΣΜΕΝΟΙ ΝΟΜΩ ΙΗΤΡΙΚΟ ΑΛΛΩ ΔΕ ΟΥΔΕΝΙ . ΔΙΑΙΤΗΜΑΣΙ ΤΕ ΧΡΗΣΟΜΑΙ ΕΠ ΩΦΕΛΕΙΗ ΚΑΜΝΟΝΤΩΝ ΚΑΤΑ ΔΥΝΑΜΙΝ ΚΑΙ ΚΡΙΣΙΝ ΕΜΗΝ , ΕΠΙ ΔΗΛΗΣΕΙ ΔΕ ΚΑΙ ΑΔΙΚΙΗ , ΕΙΡΞΟΜΑΙ . 
 
ΟΥ ΔΩΣΩ ΔΕ ΟΥΔΕ ΦΑΡΜΑΚΟΝ ΟΥΔΕΝΙ ΑΙΤΗΘΕΙΣ ΘΑΝΑΣΙΜΟΝ , ΟΥΔΕ ΥΦΗΓΗΣΟΜΑΙ ΞΥΜΒΟΥΛΙΗΝ ΤΟΙΗΝΔΕ ΟΜΟΙΩΣ ΔΕ ΟΥΔΕ ΓΥΝΑΙΚΙ ΠΕΣΟΝ ΦΘΟΡΙΟΝ ΔΩΣΩ .
 
ΑΓΝΩΣ ΔΕ ΚΑΙ ΟΣΙΩΣ ΔΙΑΤΗΡΗΣΩ ΒΙΟΝ ΤΟΝ ΕΜΟΝ ΚΑΙ ΤΕΧΝΗΝ ΤΗΝ ΕΜΗΝ . ΟΥ ΤΕΜΕΩ ΔΕ ΟΥΔΕ ΜΗ ΕΝ ΗΛΙΚΙΗ ΕΟΝΤΑΣ ΕΚΧΩΡΗΣΩ ΔΕ ΕΡΓΑΤΗΣΙΝ ΑΝΔΡΑΣΙ ΠΡΑΞΙΟΣ ΤΗΣΔΕ . ΕΚ ΟΙΚΙΑΣ ΔΕ ΟΚΟΣΑΣ ΑΝ ΕΣΙΩ , ΕΣΕΛΕΥΣΟΜΑΙ ΕΠ΄ ΩΦΕΛΕΙΗ ΚΑΜΝΟΝΤΩΝ , ΕΚΤΟΣ ΕΩΝ ΠΑΣΗΣ ΑΔΙΚΙΗΣ ΕΚΟΥΣΙΗΣ ΚΑΙ ΦΘΟΡΙΗΣ ΤΗΣ ΤΕ ΑΛΛΗΣ ΚΑΙ ΑΦΡΟΔΙΣΙΩΝ ΕΡΓΩΝ ΕΠΙ ΤΕ ΓΥΝΑΙΚΗΙΩΝ ΣΩΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΑΝΔΡΗΙΩΝ , ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΤΕ ΚΑΙ ΔΟΥΛΩΝ . Α Δ΄ΑΝ ΕΝ ΘΕΡΑΠΕΙΗ Ή ΙΔΩ Ή ΑΚΟΥΣΩ Ή ΚΑΙ ΑΝΕΥ ΘΕΡΑΠΕΙΗΣ ΚΑΤΑ ΒΙΟΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ , Α ΜΗ ΧΡΗ ΠΟΤΕ ΕΚΛΑΛΕΕΣΘΑΙ ΕΞΩ , ΣΙΓΗΣΟΜΑΙ ΑΡΡΗΤΑ ΗΓΕΥΜΕΝΟΣ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΤΟΙΑΥΤΑ . ΟΡΚΟΝ ΜΕΝ ΟΥΝ ΜΟΙ ΤΟΝΔΕ ΕΠΙΤΕΛΕΑ ΠΟΙΕΟΝΤΙ ΚΑΙ ΜΗ ΞΥΓΧΕΟΝΤΙ , ΕΙΗ ΕΠΑΡΑΥΣΘΑΙ ΚΑΙ ΒΙΟΥ ΚΑΙ ΤΕΧΝΗΣ , ΔΟΞΑΖΟΜΕΝΩ ΠΑΡΑ ΠΑΣΙΝ ΑΝΘΡΩΠΟΙΣΙΝ ΕΣ ΤΟΝ ΑΕΙ ΧΡΟΝΟΝ . ΠΑΡΑΒΑΙΝΟΝΤΙ ΔΕ ΚΑΙ ΕΠΙΟΡΚΕΟΝΤΙ , ΤΑΝΑΝΤΙΑ ΤΟΥΤΩΝ* .  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Όλες οι απαντήσεις που έχουν ως στόχο να προάγουν τον διάλογο και την ανεύρεση της αλήθειας καλοδεχούμενες, σχόλια και απαντήσεις που είναι εκτός θέματος και δεν ταιριάζουν σε έλληνες θα απορρίπτονται χωρίς κανέναν ενδοιασμό .