Επέμβαση της Δύσης στη Λιβύη !!


Γαλλικά αεροσκάφη  βομβάρδισαν στρατιωτικά οχήματα του λιβυκού στρατού, τα βρετανικά αεροσκάφη πετούν πάνω από τη Λιβύη. Πύραυλοι των Αμερικανών κατά λιβυκών αντιαεροπορικών στόχων.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας ανέφερε ότι οι επιχειρήσεις της συμμαχίας στη Λιβύη θα συνεχιστούν μέχρι να συμμορφωθεί ο Καντάφι με την απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας.
Ο Αλειν Ζιπέ δήλωσε αργά απόψε ότι η στρατιωτική δράση της συμμαχίας θα συνεχιστεί στη Λιβύη μέχρι ότου ο Μουάμαρ Καντάφι συμμορφωθεί με την απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.
«Οι επιχειρήσεις μας θα συνεχιστούν και για τις επόμενες ημέρες μέχρι το λιβυκό καθεστώς να συμμορφωθεί με την απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας», τόνισε ο κ. Ζιπέ σε συνέντευξή του στην τηλεόραση «France 2».
Στόχος της επέμβασης είναι να βοηθηθεί «ο λιβυκός λαός να απελευθερωθεί» από τον Μουάμαρ Καντάφι, παρά το γεγονός ότι αυτό δεν αναφέρεται ρητώς στην απόφαση 1973 του Συμβουλίου Ασφαλείας.
«Θα βοηθήσουμε το λιβυκό λαό να απελευθερωθεί. Δεν εγγράφεται αυτό στην απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας αλλά μη λέμε τώρα ιστορίες, στόχος όλων αυητών είναι να επιτραπεί στο λιβυκό λαό να επιλέξει το καθεστώς που επιθυμεί να τον κυβερνά» επισήμανε ο κ. Ζιπέ υπενθυμίζοντας ότι πρόκειται για «μια επιχείρηση της διεθνούς κοινότητας».
Η κρατική τηλεόραση της Λιβύης μετέδωσε απόψε ότι ένα γαλλικό πολεμικό αεροσκάφος χτυπήθηκε από την λιβυκή αντιαεροπορική άμυνα στην περιοχή της Τρίπολης, είδηση την οποία το γαλλικό επιτελείο στρατού απέρριψε ως ψευδή την πληροφορία που μετέδωσε η λιβυκή τηλεόραση ότι χτυπήθηκε και κατέπεσε γαλλικό πολεμικό αεροσκάφος. «Αρνούμεθα ως ψευδή την πληροφορία» δήλωσε ο εκπρόσωπος του γαλλικού γενικού επιτελείου, συνταγματάρχης Τιερί Μπουρχάρτ.
Στο μεταξύ ανώτατος Λίβυος αξιωματούχος χαρακτήρισε τη δυτική στρατιωτική επιχείρηση «βάρβαρη επίθεση» τονίζοντας ότι έχει πλήξει στρατιωτικούς και πολιτικούς στόχους και έχει προκαλέσει έως τώρα «πολλά θύματα» και «τεράστιες υλικές ζημιές» σε πολλές πόλεις περιλαμβανόμενων της Τρόπολης, της γενέτειρας του Καντάφι Σίρτης, της Μισράτας και του προπύργιου των εξεγερμένων, της Βεγγάζης και πρόσθεσε ότι χτυπήθηκε από αεροσκάφη της συμμαχίας και νοσοκομείο στα προάστια της Τρίπολης.
Νωρίτερα, οι γαλλικές αεροπορικές δυνάμεις ανακοίνωσαν πως έχουν ήδη καταστρέψει έναν ικανό αριθμό τανκς και τεθωρακισμένων οχημάτων των κυβερνητικών δυνάμεων στη Λιβύη κατά την σημερινή επέμβασή τους, μετά την απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας να αναληφθεί δράση για την προστασία των Λίβυων πολιτών.
«Ναι, έχουμε καταστρέψει έναν αριθμό τανκς και τεθωρακισμένων οχημάτων» δήλωσε εκπρόσωπος του γαλλικού υπουργείου Άμυνας Λοράν Τεσέρ, που ανέφερε ότι δεν ήταν σε θέση να αναφέρει συγκεκριμένο αριθμό προς το παρόν.
Πύραυλοι από Αμερικανούς και Βρετανούς κατά λιβυκών στόχων
Οι ΗΠΑ και η Βρετανία έχουν εξαπολύσει πάνω από 110 πύραυλους Κρουζ έως τώρα κατά λιβυκών στόχων στην πρώτη φάση της επιχείρησης της συμμαχίας με στόχο τις δυνάμεις πιστές στον συνταγματάρχη Καντάφι, ανακοίνωσε Αμερικανός ανώτατος στρατιωτικός αξιωματούχος αργά σήμερα σε συνέντευξη Τύπου.
Ο αντιναύαρχος Μπιλ Γκόρτνει, επικεφαλής του αμερικανικού κοινού επιτελείου ενόπλων δυνάμεων, αρνήθηκε να αναφερθεί στο τι ακριβώς θα γίνει στην επόμενη δεύτερη φάση της επιχείρησης και αρκέστηκε να δηλώσει ότι έχουν ήδη πληγεί πάνω από 20 στόχοι στο λιβυκό έδαφος.
Τα συστήματα αεράμυνας των δυνάμεων του Μουαμάρ Καντάφι έχουν «χτυπηθεί σφοδρά» από το μπαράζ των πυραυλικών επιθέσεων που εξαπέλυσαν πολεμικά πλοία των ΗΠΑ και άλλων δυτικών χωρών καθώς και αεροσκάφη το Σάββατο, δήλωσε Αμερικανός αξιωματούχος που ασχολείται με θέματα εθνικής ασφαλείας.
«Τα συστήματα αεράμυνας του Καντάφι έχουν χτυπηθεί σφοδρά. Είναι νωρίς να προβλέψουμε τι μπορεί να κάνουν αυτός κι οι χερσαίες δυνάμεις του αντιδρώντας στα σημερινά πλήγματα», είπε η πηγή υπό τον όρο της διατήρησης της ανωνυμίας της.
Δύο αμερικανικά αντιτορπιλικά και τρία υποβρύχια βρίσκονται αυτή τη στιγμή στη Μεσόγειο και πλησιάζουν τη Λιβύη εξοπλισμένα με πυραύλους Κρουζ τύπου Τομαχοκ, είπε.
Από την πλευρά της η κρατική τηλεόραση της Λιβύης μετέδωσε ότι βομβαρδίστηκαν από αεροσκάφη «των σταυροφόρων του εχθρού» πολιτικοί στόχοι στην Τρίπολη. Παράλληλα, ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον ανακοίνωσε την αρχή των βρετανικών επιχειρήσεων στη Λιβύη, τονίζοντας πως βρετανικά αεροσκάφη πετούν πάνω από τον εναέριο χώρο της Λιβύης.
Στις αεροπορικές επιχειρήσεις ανακοίνωσαν ότι θα μετάσχουν το Κατάρ, η Γαλλία, η Βρετανία, η Ισπανία, το Βέλγιο, η Ολλανδία, η Δανία, η Νορβηγία, ο Καναδάς και οι ΗΠΑ προσφέροντας πολεμικά αεροσκάφη τους και αεροπλανοφόρα.
Παράλληλα, το αεροπλανοφόρο «R61 Charles-De-Gaulle» θα αναχωρήσει για τη Λιβύη το πρωί της Κυριακής ενώ σύμφωνα με τον στρατιωτικό εκπρόσωπο πρόκειται να συσταθεί αμέσως επιτελικό κέντρο της κεντρικής διοίκησης για τις επιχειρήσεις στη Λιβύη.
Το τηλεοπτικό δίκτυο Al Arabiya -επικαλούμενο τον ανταποκριτή του- μετέδωσε σήμερα ότι ιταλικά μαχητικά αεροσκάφη ξεκίνησαν σήμερα αναγνωριστικές πτήσεις πάνω από τη Λιβύη, μετά την ανάπτυξη γαλλικών αναγνωριστικών αεροσκαφών στον εναέριο χώρο της Λιβύης, κάτι που διέψευσε ο Ιταλός πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι λέγοντας πως η Ιταλία προς το παρόν παρέχει μόνο τις αεροπορικές της βάσεις για την στρατιωτική επιχείρηση κατά της Λιβύης αλλά ενδέχεται να συμμετάσχει και στις αεροπορικές επιδρομές αν χρειαστεί.
Σαρκοζί: Καθήκον να στηρίξουμε τον αραβικό λαό
Αποφασισμένες να ενεργήσουν συλλογικά για την προστασία των πολιτών της Λιβύης δήλωσαν οι μετέχουσες χώρες στη σύνοδο του Παρισιού. Οι μετέχοντες στη σύνοδο του Παρισιού «Υποστήριξη στο λαό της Λιβύης» που οργανώθηκε σήμερα στη γαλλική πρωτεύουσα είναι «αποφασισμένοι να ενεργήσουν συλλογικά» για να εφαρμοστεί η απόφαση του ΟΗΕ για τη Λιβύη, «παρά το γεγονός ότι η συνεισφορά της κάθε χώρας θα είναι διαφορετική» σύμφωνα με την τελική ανακοίνωση του κειμένου.
«Εκφράζουμε την ικανοποίησή μας για την υιοθέτηση της απόφασης 1973 του Συμβουλίου Ασφαλείας» για τη Λιβύη που αφορά κυρίως την προστασία των πολιτών της Λιβύης με το αίτημα για «άμεση κατάπαυση του πυρός» από την πλευρά του καθεστώτος Καντάφι, αναφέρουν στο κείμενο οι μετέχοντες στη σύνοδο.
«Αν και η συνεισφορά της κάθε χώρας μας θα είναι διαφορετική, είμαστε αποφασισμένοι να ενεργήσουμε συλλογικά και αποφασιστικά για να υλοποιηθούν αυτές αποφάσεις», αναφέρεται στο κείμενο.
Στη σύνοδο μετείχαν 22 χώρες, χώρες μέλη της ΕΕ, χώρες μέλη του Αραβικού Συνδέσμου, ο ΟΗΕ, πολλές αραβικές χώρες ο Καναδάς και οι ΗΠΑ.
Ο πρόεδρος της Γαλλίας, Νικολά Σαρκοζί απευθύνοντας τηλεοπτικό διάγγελμα αμέσως μετά τη σύνοδο, τόνισε πως «οι συμμετέχοντες στη σύνοδο θα αντιταχθούν σε κάθε επίθεση του Καντάφι προς το λαό της Βεγγάζης. Γι' αυτό το λόγο θα εμποδίσουμε την επίθεση κατά της πόλης» σημείωσε ο Γάλλος πρόεδρος και συμπλήρωσε πως «έχουμε αεροσκάφη έτοιμα να εμποδίσουν τα τεθωρακισμένα του Καντάφι». Ο κ. Σαρκοζί προειδοποίησε πως «αν δεν υπάρξει άμεση υποχώρηση και κατάπαυση του πυρός θα απαντήσουμε με στρατιωτικό χτύπημα». Ανέφερε επίσης ότι οι ηγέτες της συνόδου αναποκρίθηκαν στο κάλεσμα των αραβικών λαών για τη δημοκρατία και την ελευθερία και πως η επέμβαση γίνεται με το ψήφισμα του ΟΗΕ και «των Αράβων συμμάχων».
Ο Γάλλος πρόεδρος ανακοίνωσε ότι ξεκινάει η στρατιωτική δράση κατά της Λιβύης μετά την έκτακτη διεθνή σύνοδο στο Παρίσι. Ο ίδιος είπε ότι συμμαχικά (γαλλικά) πολεμικά αεροσκάφη ήδη παρεμποδίζουν τις επιθέσεις των δυνάμεων του Καντάφι στη Βεγγάζη.
Ο Σαρκοζί είπε ότι ο Καντάφι αγνόησε το διεθνές τελεσίγραφο για τον τερματισμό της βίας και ότι είναι καθήκον να στηρίξουμε τον αραβικό λαό. Πρέπει να δράσουμε- είπε- σε συνεργασία με τα αραβικά κράτη για να τερματίσουμε την «δολοφονική παράνοια» στη Λιβύη. Ο Καντάφι-είπε- μπορεί να έχει κατάπαυση του πυρός οποιαδήποτε στιγμή αφού όμως τερματιστεί η βία.
Επιπλέον, σύμφωνα με πληροφορίες στη συνάντηση του Ν. Σαρκοζί με την Αμερικανίδα υπουργό Εξωτερικών, Χ. Κλίντον και τον Βρετανό πρωθυπουργό, Ντ. Κάμερον, που προηγήθηκε της διεθνούς συνόδου, αποφασίστηκε ο «καταμερισμός εργασιών». Έτσι, το βασικό φόρτο των επιθέσεων για την προστασία της πόλης της Βεγγάζης και των αντικαθεστωτικών αμάχων, θα αναλάβουν η Γαλλία και η Βρετανία, αεροσκάφη των οποίων βρίσκονται ήδη ή καθοδόν προς την περιοχή. Επιπλέον, αποφασίστηκε ότι το ΝΑΤΟ θα αναλάβει έναν δευτερεύοντα ρόλο, που θα αφορά ουσιαστικά την επιτήρηση της ζώνης απαγόρευσης πτήσεων πάνω από τη Λιβύη.
Προειδοποίηση Ομπάμα προς Καντάφι
Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα προειδοποίησε τον Λίβυο ηγέτη Μουαμάρ Καντάφι ότι η διεθνής κοινότητα θα ενεργήσει επειγόντως για να προφυλάξει τους Λίβυους αντικαθεστωτικούς από την επιθετικότητά του εάν δεν σταματήσει η από μέρους του βία.
«Η συναίνεσή μας είναι πολύ ισχυρή και η απόφασή μας σαφέστατη. Οι πολίτες της Λιβύης θα πρέπει να προστατευθούν και στην περίπτωση που δεν τερματιστεί αμέσως η βία εναντίον των πολιτών, η συμμαχία μας είναι έτοιμη να ενεργήσει επειγόντως» ανέφερε ο κ. Ομπάμα σε κοινή συνέντευξη Τύπου με την πρόεδρο της Βραζιλίας Ντίλμα Ρούσεφ.
Έξι F-16 της Δανίας κατευθύνονται προς τη Σικελία
Έξι δανέζικα μαχητικά αεροσκάφη τύπου F-16 κατευθύνονται προς τη Σικελία, στο πλαίσιο της συμμετοχής της Δανίας στην επιχείρηση επιβολής ζώνης εναέριου αποκλεισμού πάνω από τη Λιβύη, που ενέκρινε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.
Τα αεροσκάφη απογειώθηκαν λίγες ώρες μετά την έγκριση, ομόφωνα, από το κοινοβούλιο της χώρας για τη συμμετοχή της Δανίας στην επιχείρηση. Ο πρωθυπουργός Λαρς Λόκε Ράσμουσεν δήλωσε ότι η ψηφοφορία ήταν ιστορική και χαιρέτισε την απόφαση όλων των κομμάτων να στηρίξουν την επιχείρηση.
Ο Ράσμουσεν συμμετείχε επίσης στη διεθνή σύνοδο στο Παρίσι για τη λιβυκή κρίση και την εφαρμογή του ψηφίσματος των Ηνωμένων Εθνών.
Όπως είπε ο υπουργός Άμυνας, Γκίτε Λίλελαντ Μπεκ, τα μαχητικά αεροσκάφη θα μπορούν να επιχειρήσουν από αύριο Κυριακή. Τέσσερα από τα F-16 θα συμμετάσχουν στην επιχείρηση, ενώ τα άλλα δύο θα είναι εφεδρικά.
Την προστασία των πολιτών ζητά ο Ερυθρός Σταυρός
Η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού ανακοίνωσε, καθώς ξεκίνησαν οι αεροπορικές επιδρομές της Δύσης στη Λιβύη, ότι όλες οι ενεχόμενες πλευρές θα πρέπει να αποφύγουν στόχους αθώων πολιτών και να σεβαστούν το διεθνή ανθρωπιστικό νόμο.
Η εδρεύουσα στην Ελβετία Διεθνής Επιτροπή, που έχει αποστείλει δυναμικό της στην κατεχόμενη από τους εξεγερμένους Βεγγάζη, έκανε επίσης έκκληση για ασφαλή πρόσβαση ιατρικού προσωπικού και ασθενοφόρων στους τραυματίες, της πόλης της Βεγγάζης.
«Οι επιθέσεις κατά στόχων πολιτών αντιβαίνουν στον διεθνή ανθρωπιστικό νόμο» αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο γενικός διευθυντής του οργανισμού, Ιβ Ντακόρ και προσθέτει: «Οι ενεχόμενες πλευρές θα πρέπει να λάβουν όλες τις προφυλάξεις για να αποφευχθούν πιθανοί τραυματισμοί πολιτών».
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Όλες οι απαντήσεις που έχουν ως στόχο να προάγουν τον διάλογο και την ανεύρεση της αλήθειας καλοδεχούμενες, σχόλια και απαντήσεις που είναι εκτός θέματος και δεν ταιριάζουν σε έλληνες θα απορρίπτονται χωρίς κανέναν ενδοιασμό .