ΣΕΒ "Ο ΠΑΠΑΓΑΛΟΣ ΛΑΛΗΣΕ"...ΔΕΙΤΕ ΤΙ ΕΙΠΕ...ΑΡΑΓΕ ΓΙΑΤΙ?

ΘΑ ΚΑΝΕΙ ΜΕΓΑΛΟ ΚΑΚΟ ΣΕ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΕΥΡΩΠΗ

ΣΕΒ: «Οχι» σε μεγάλο «κούρεμα» του ελληνικού χρέουςΣΕΒ: «Οχι» σε μεγάλο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους

Με ανακοίνωσή του, ο Σύνδεσμος προειδοποιεί ότι ένα "κούρεμα" της τάξης του 50% θα κάνει μεγάλο κακό στην Ελλάδα και θα βάλει σε μεγάλο κίνδυνο την ίδια την Ευρώπη. Παράλληλα, κάνει έκκληση στην κυβέρνηση
να δώσει μάχη για να αποτρέψει το σενάριο ενός "κουρέματος" του χρέους που θα αποκλίνει πολύ από τους όρους της συμφωνίας της 21ης Ιουλίου.

Ο Σύνδεσμος επικαλείται μελέτη που εκπόνησε ειδική ομάδα εργασίας, σύμφωνα με την οποία ενδεχόμενο "κούρεμα" 50% ή μεγαλύτερο "θα έχει μικρή επίπτωση στην απομείωση του καθαρού ελληνικού χρέους -όχι μεγαλύτερη από αυτή που προβλέπει η συμφωνία της 21ης Ιουλίου- ενώ θα έχει επαχθείς συνέπειες για την εθνική οικονομία -την ανάπτυξη, τις επενδύσεις, την προσωπική περιουσία των Ελλήνων πολιτών".

Η ομάδα εργασίας επισημαίνει ότι το αποτέλεσμα της εφαρμογής της απόφασης της 21ης Ιουλίου θα είναι καθαρή σωρευτική μείωση του δημοσίου χρέους ως ποσοστού του ΑΕΠ κατά περίπου 32 ποσοστιαίες μονάδες έως το 2020, λόγω:

  • της σημαντικής βελτίωσης των όρων δανεισμού από τους επίσημους δανειστές (δηλαδή χαμηλότερα επιτόκια και επιμήκυνση της διάρκειας των δανείων),
  • της δυνατότητας επαναγοράς χρέους στη δευτερογενή αγορά και
  • της συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα (PSI) με την εθελούσια ανταλλαγή ομολόγων που λήγουν την περίοδο έως το 2020 με νέα μακροπρόθεσμα ομόλογα.

Όπως τονίζει, αντιθέτως, μεγαλύτερο "κούρεμα" για τους ιδιώτες κατόχους ομολόγων, π.χ. κατά 50%, μπορεί να δράσει αποσταθεροποιητικά, χωρίς ταυτόχρονα να υπάρχει σημαντικό οικονομικό όφελος.
Σύμφωνα με τη μελέτη, το δυνητικό όφελος δεν θα υπερέβαινε, σε καθαρή βάση, τα 45 δισ. ευρώ ή 20% του ΑΕΠ περίπου, και δεν είναι καν μεγαλύτερο από το όφελος του PSI (υπάρχουν μελέτες που αναφέρουν ότι είναι κατώτερο των Euro 30 δισ.).

Όπως διευκρινίζεται, αυτό προκύπτει "από το γεγονός ότι η απομείωση κατά 50% του χρέους αφορά μόνο στο χρέος που βρίσκεται στην κατοχή ιδιωτών, δηλαδή τα 212 δισ. ευρώ, από το συνολικό χρέος των περίπου 360 δισ. ευρώ. Έτσι, η απομείωση αγγίζει μόλις τα 106 δισ. ευρώ, ενώ αμέσως μετά θα πρέπει η Ελλάδα να καλύψει με νέο δανεισμό την απομείωση χαρτοφυλακίων του εγχώριου τραπεζικού συστήματος και των ασφαλιστικών Ταμείων και εταιρειών, κατά τουλάχιστον 50 δισ. ευρώ ή 22% του ΑΕΠ".

Τα δυνητικά οφέλη από μία μη εθελοντική αναδιάρθρωση του χρέους, συμπληρώνει ο ΣΕΒ, "θα μπορούσαν να εξανεμιστούν περαιτέρω από πιθανή μεγάλη και παρατεταμένη κάμψη της οικονομικής δραστηριότητος, που θα προέλθει και από τη μείωση πιστώσεων με δυσμενείς συνέπειες για την εθνική οικονομία".
 http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22770&subid=2&pubid=63477345

Υ.Γ ΔΗΛΑΔΗ Ο ΣΕΒ ΚΑΙ Η "ΑΓΝΩΣΤΗ" ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΙ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ????

ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΣΕΙΡΑ, ΟΛΟΙ ΘΑ ΠΑΡΕΤΕ ...ΛΑΜΟΓΙΑ.Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Όλες οι απαντήσεις που έχουν ως στόχο να προάγουν τον διάλογο και την ανεύρεση της αλήθειας καλοδεχούμενες, σχόλια και απαντήσεις που είναι εκτός θέματος και δεν ταιριάζουν σε έλληνες θα απορρίπτονται χωρίς κανέναν ενδοιασμό .