Οι προτάσεις του Β.Σόιμπλε, για την Ελλάδα, θα θεωρούνταν ανήθικες και αντισυνταγματικές στη Γερμανία ''

'' Οι προτάσεις του Β.Σόιμπλε, για την Ελλάδα, θα θεωρούνταν ανήθικες και αντισυνταγματικές στη Γερμανία ''

Άρθρο των Financial Times, σχολιάζει με επικριτικό ύφος τη στάση του Γερμανού υπουργού οικονομικών Β.Σόιμπλε, απέναντι στην ΕλλάδαΕξαιρετικά καυστικός απέναντι στις προθέσεις και τις ενέργειες της Γερμανίας αναφορικά με την Ελλάδα εμφανίζεται με άρθρο του στους Φαϊνάνσιαλ Τάιμς ο οικονομικός αναλυτής της εφημερίδας, Βόλφγκανγκ Μίνχαου.


Ο γερμανικής καταγωγής αναλυτής επικρίνει δριμύτατα τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε για τη δήλωσή του περί αναβολής των ελληνικών εκλογών ώστε να εξασφαλιστεί το νέο πακέτο διάσωσης της χώρας καθώς και την άποψη που υποστηρίζει το σχηματισμό ευρείας κυβέρνησης συνασπισμού ανεξαρτήτως του εκλογικού αποτελέσματος. Ο συντάκτης σχολιάζει ότι έχουμε φτάσει πλέον στο σημείο όπου η επιτυχία της ακολουθούμενης πολιτικής δε συνάδει με τη δημοκρατία. Προσθέτει ότι με την επιδίωξη επιβολής νέας κυβέρνησης της αρεσκείας της στην Ελλάδα η ευρωζώνη δημιουργεί «την πρώτη αποικία της».


Διαπιστώνει κλιμάκωση των προκλήσεων επί της Ελλάδας, από την πρόταση περί τοποτηρητή έως τη δημιουργία δεσμευμένου λογαριασμού για την εξυπηρέτηση του χρέους. Η πιο «ακραία» πρόταση πάντως ήταν αυτή για αναβολή των εκλογών και διατήρηση του κ. Παπαδήμου στην εξουσία, προσθέτει ο κ. Μίνχαου. Τονίζει ότι τέτοιου είδους προτάσεις δε θα γίνονταν αποδεκτές στη Γερμανία ως αντισυνταγματικές και εν ολίγοις «ανήθικες».


Ο αναλυτής των Φαϊνάνσιαλ Τάιμς μεταφέρει την εκμυστήρευση προτίμηση ενός Γερμανού αξιωματούχου σε άμεση χρεοκοπία της Ελλάδας. Ορμώμενος από αυτό σχολιάζει ότι η μόνη εξήγηση για τη δήλωση του κ. Σόιμπλε είναι ότι ήταν μία «στοχευμένη πρόκληση» για να προξενήσει ακραία αντίδραση από την Αθήνα. Αυτό ακριβώς φαίνεται να επιτυγχάνεται, επισημαίνει ο Βόλφγκανγκ Μίνχαου, παραπέμποντας σε δηλώσεις και εκδηλώσεις οργής κατά των Γερμανών από την Ελλάδα. Προειδοποιεί δε για τον κίνδυνο εγκληματικής ενέργειας σε βάρος Γερμανών στην Ελλάδα ή Ελλήνων στη Γερμανία, λόγω της όξυνσης των πνευμάτων.

Εξετάζοντας την κατάσταση από πολιτική σκοπιά, ο συντάκτης συμπεραίνει ότι η πολιτική που εφαρμόζεται θα απέδιδε μόνο εντός ενός ομοσπονδιακού συστήματος, όπου οι μεταφορές κεφαλαίων δε θα γίνονταν σε διακυβερνητικό επίπεδο προκαλώντας εντάσεις. Αν όμως μια δημοσιονομική ένωση αποδειχθεί πολιτικά μη αποδεκτή, τότε πρέπει όλοι να παραδεχθούν ότι ένα σύστημα μεταφοράς κεφαλαίων δεν μπορεί και δεν πρέπει να υλοποιηθεί, τονίζει.


Εντοπίζει τη ρίζα των προβλημάτων που ανακύπτουν στην αμοιβαία έλλειψη εμπιστοσύνης. Σε αυτό αποδίδει τις συνεχείς αναβολές έγκρισης του ελληνικού πακέτου και τα πολλά πικρά μέτρα που περιλαμβάνουν οι νεότερες προτάσεις. «Σύντομα θα επιβληθεί ακόμα περισσότερη λιτότητα. Κάποια στιγμή, κάποιος θα σπάσει», συμπληρώνει ο κ. Μίνχαου.


Το άρθρο καταλήγει με την επισήμανση ότι η γερμανική στρατηγική κάνει τη ζωή των Ελλήνων τόσο ανυπόφορη ώστε να θέλουν οι ίδιοι να φύγουν από την ευρωζώνη: «Η κα. Μέρκελ σίγουρα δε θέλει να βρεθεί με το πιστόλι που καπνίζει στο χέρι. Πρόκειται για μια στρατηγική υποβοηθούμενης αυτοκτονίας, που είναι εξαιρετικά επικίνδυνη και ανεύθυνη».



πηγη: skai.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Όλες οι απαντήσεις που έχουν ως στόχο να προάγουν τον διάλογο και την ανεύρεση της αλήθειας καλοδεχούμενες, σχόλια και απαντήσεις που είναι εκτός θέματος και δεν ταιριάζουν σε έλληνες θα απορρίπτονται χωρίς κανέναν ενδοιασμό .