107.000 Βρετανοί υπέγραψαν για τη σύλληψη του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου για εγκλήματα πολέμου

Οι Βρετανοί μαζεύουν υπογραφές για να συλλάβουν το Νετανιάχου

Οι Βρετανοί μαζεύουν υπογραφές για να συλλάβουν το Νετανιάχου
Περισσότεροι από 107.000 πολίτες υπέγραψαν ένα αίτημα για τη σύλληψη του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου για εγκλήματα πολέμου όταν επισκεφτεί το Λονδίνο αυτή την εβδομάδα για συζητήσεις με τον Βρετανό πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον.
Οι βρετανικές αρχές ανέφεραν πως η επίσκεψη αρχηγού κράτους καλύπτεται από ασυλία από νομικές διαδικασίες και για αυτό τον λόγο δεν μπορεί να συλληφθεί, παρόλο που η συγκέντρωση των υπογραφών καταδεικνύει τα έντονα αισθήματα που τρέφουν αρκετοί σχετικά με την περσινό πόλεμο μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς στην Γάζα.
«Με βάση το διεθνές δίκαιο, πρέπει να συλληφθεί για εγκλήματα πολέμου με την άφιξη του στην Βρετανία για την σφαγή περισσότερων από 2.000 αμάχων το 2014», αναφέρει
το αίτημα.
Το κοινοβούλιο εξετάζει και φέρνει προς συζήτηση όλα τα αιτήματα που συγκεντρώνουν περισσότερες από 100.000 υπογραφές .

«Αναγνωρίζουμε πως ο πόλεμος στην Γάζα τον περσινό χρόνο είχε έναν φριχτό αριθμό νεκρών. Όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός, όλοι μας αισθανθήκαμε βαθιά θλίψη από την βία και η Βρετανία έχει βρεθεί στο προσκήνιο των διεθνών προσπαθειών για ανοικοδόμηση», ανέφερε η βρετανική κυβέρνηση.
«Παρόλα αυτά ο πρωθυπουργός ήταν ξεκάθαρος σχετικά με την αναγνώριση της Βρετανίας για το δικαίωμα του Ισραήλ να λαμβάνει ανάλογη δράση για να αμύνεται, μέσα στα όρια του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου», πρόσθεσε η κυβέρνηση.
Δύο μήνες μετά τον πόλεμο στην Γάζα το βρετανικό κοινοβούλιο ψήφισε υπέρ της αναγνώρισης της Παλαιστίνης ως κράτος, σε μια μη δεσμευτική κίνηση, αλλά σε ένα συμβολικό μήνυμα υποστήριξης υπέρ των Παλαιστινίων.
Ένα βρετανικό δικαστήριο το 2009 εξέδωσε ένταλμα σύλληψης για την πρώην υπουργό Εξωτερικών του Ισραήλ Τζίπι Λίβνι με κατηγορίες για εγκλήματα πολέμου, αλλά το απέσυρε, καθώς εκείνη ακύρωσε το προγραμματισμένο της ταξίδι στην Βρετανία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Όλες οι απαντήσεις που έχουν ως στόχο να προάγουν τον διάλογο και την ανεύρεση της αλήθειας καλοδεχούμενες, σχόλια και απαντήσεις που είναι εκτός θέματος και δεν ταιριάζουν σε έλληνες θα απορρίπτονται χωρίς κανέναν ενδοιασμό .