Τουρκία: Καθαιρέθηκαν άλλοι 107 δικαστές και εισαγγελείς!


Τουρκία: Καθαιρέθηκαν άλλοι 107 δικαστές και εισαγγελείς!

Συνολικά οι τουρκικές αρχές έχουν καθαιρέσει, απολύσει ή αποτάξει πάνω από 145.000 δημόσιους λειτουργούς, στελέχη των υπηρεσιών ασφαλείας, δικαστικούς και ακόμη και ακαδημαϊκούς

Το Ανώτατο Συμβούλιο Δικαστών και Εισαγγελέων (HSYK) της Τουρκίας καθαίρεσε 107 δικαστές και εισαγγελείς που φέρονται
ότι ανήκουν στο κίνημα του αυτοεξόριστου στις ΗΠΑ ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο η Άγκυρα κατηγορεί πως υπήρξε ο εγκέφαλος του αποτυχημένου στρατιωτικού πραξικοπήματος του Ιουλίου, μετέδωσαν σήμερα τουρκικά ΜΜΕ.

Πρόκειται για τον τρίτο κύκλο εκκαθαρίσεων στο κράτος μετά τη νίκη του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο δημοψήφισμα για την αναθεώρηση του Συντάγματος, με την οποία απέκτησε σαρωτικές νέες εξουσίες.

Συνολικά οι τουρκικές αρχές έχουν καθαιρέσει, απολύσει ή αποτάξει πάνω από 145.000 δημόσιους λειτουργούς, στελέχη των υπηρεσιών ασφαλείας, δικαστικούς και ακόμη και ακαδημαϊκούς, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή και άλλα τουρκικά μέσα ενημέρωσης.

Ο αριθμός των δικαστικών και των εισαγγελέων που έχουν απομακρυνθεί από τις θέσεις τους μετά το αποτυχημένο στρατιωτικό πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου ανήλθε πλέον στους 4.238.
Σε βάρος των 107 δικαστικών και εισαγγελέων που απαλλάχθηκαν σήμερα από τα καθήκοντά τους εκδόθηκαν εξάλλου εντάλματα σύλληψης, μετέδωσαν τουρκικοί τηλεοπτικοί σταθμοί.

Πάνω από 40.000 άνθρωποι έχουν τεθεί υπό κράτηση στο πλαίσιο των ερευνών που διεξάγονται για την απόπειρα επιβολής στρατιωτικού καθεστώτος κατά την οποία έχασαν τη ζωή τους πάνω από 240 άνθρωποι, οι περισσότεροι άμαχοι. Ανάμεσα στους συλληφθέντες είναι μεταξύ άλλων και περίπου 1.000 αστυνομικοί.

Το Σάββατο εκδιώχθηκαν ή αποτάχθηκαν από το σώμα των δημοσίων υπαλλήλων και από τις ένοπλες δυνάμεις πάνω από 3.900 μέλη τους που κατηγορήθηκαν ότι εγείρουν απειλές για την εθνική ασφάλεια.

ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters-AFP

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Όλες οι απαντήσεις που έχουν ως στόχο να προάγουν τον διάλογο και την ανεύρεση της αλήθειας καλοδεχούμενες, σχόλια και απαντήσεις που είναι εκτός θέματος και δεν ταιριάζουν σε έλληνες θα απορρίπτονται χωρίς κανέναν ενδοιασμό .