ΤΕΜΠΕ ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΚΑΙ ΤΡΙΧΕΣ ΚΑΤΣΑΡΕΣ ΕΝΑΣ ΕΛΛΗΝΑΣ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΕΙ...ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

πως οι πλούσιοι γίνονται πλουσιότεροι (το κόλπο)

ΔΑΝΕΙΑ ΜΕ ΕΓΓΥΗΣΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ή περί του πως οι πλούσιοι γίνονται πλουσιότεροι.

Του Δρ. Κώστα Μυγδάλη, αρχιτέκτονα μηχανικού

Το διαβάσαμε πρόσφατα στις εφημερίδες, όπου εμφανίσθηκε σαν μια ακόμη πρωτοβουλία της πολυμήχανης ελληνικής κυβέρνησης για να συμβάλει και καλά, στον περιορισμό των επιπτώσεων της κρίσης , στον κλάδο των επιχειρηματιών και δι’ αυτής στον ελληνικό λαό.
Το διάβασα το θέμα σαν τίτλο και δεν συνέχισα την ανάγνωση, βέβαιος ων για το αποτέλεσμα αυτής της καταπληκτικής πρωτοβουλίας ή καλύτερα βέβαιος ων για τις ανομολόγητες προθέσεις της κυβέρνησης.
Έζησα ένα παρόμοιο εγχείρημα εγώ ο ίδιος πριν λίγο καιρό, όταν... για μια μικρή αλλά υγιή εταιρεία που έχω στον τομέα της παροχής υπηρεσιών, θέλησα να υποβάλλω αίτημα για την δανειοδότησή της, με την εγγύηση του ΤΕΜΠΕ τότε.
Το αίτημα υποβλήθηκε στην Εμπορική των Μουδανιών, τράπεζα ...
...με την οποία συνεργάζομαι πάντα και μάλιστα σε άριστη σχέση με το προσωπικό.
Υπέβαλα τα κατά τον νόμο δικαιολογητικά και με βάση τα εκκαθαριστικά των τριών τελευταίων ετών, προέκυπτε σαφώς η δυνατότητα για δανειοδότηση, με την εγγύηση πάντα του ελληνικού δημοσίου.
Μετά από κάνα μήνα με καλέσανε και μου ζήτησαν στοιχεία για το 2008, έτος για το οποίο δεν είχα υποβάλλει ακόμη τότε φορολογική δήλωση . Επί πλέον δεν προβλεπόταν από την διαδικασία κάτι τέτοιο, όμως οι φωστήρες των κεντρικών της Εμπορικής το ζητούσαν. Αναγκάσθηκα να τους ανακοινώσω λοιπόν το ύψος των εισπράξεών μου του έτους 2008, το οποίο βρήκαν μειωμένο σε σχέση με το προηγούμενο έτος σε ποσοστό μεγαλύτερο του 30%. Μα, τους είπα, τι πιο λογικό. Αφού έχουμε κρίση, μειώνονται τα έσοδα και έτσι η καλή ελληνική κυβέρνηση σπεύδει να βάλει μπροστά την δική της εγγύηση, ή μάλλον αυτή του ελληνικού κράτους μια και η ίδια η κυβέρνηση δεν μπορεί να εγγυηθεί απολύτως τίποτε, ώστε να συμβάλει στην σταθερότητα της αγοράς.
Εις μάταια όλα. Δεν το πήρα το δάνειο.
Αποφάσισα να το ψάξω λίγο περισσότερο. Φίλοι με προέτρεψαν να απευθυνθώ προς τους κ. κ βουλευτάς της Ν.Δ ή προς κάθε άλλον Νεοδημοκρατικό παράγοντα καλής θελήσεως, προκειμένου να εξετασθεί σε φιλικότερη βάση το αίτημά μου. Μίλησα και με φίλους από άλλες τράπεζες. Τότε λοιπόν με έκπληξη πληροφορήθηκα διάφορα ονόματα επιχειρηματιών της Χαλκιδικής, οι οποίοι έλαβαν τα δάνεια με την εγγύηση του ΤΕΜΠΕ και μια και δεν τα είχαν ανάγκη κατέθεσαν τα χρήματα σε αποταμιευτικούς λογαριασμούς. Και ήταν οι μόνοι. Με άλλα λόγια η εγγύηση του ελληνικού δημοσίου δόθηκε για εκείνους που δεν είχαν κανένα πρόβλημα εγγύησης απέναντι στις τράπεζες, που δεν τους χρειαζόταν τα δάνεια, που έσπευσαν όμως να τα πάρουν και να τα καταθέσουν στους λογαριασμούς τους. Πληροφορήθηκα επί πλέον, ότι οι περισσότεροι από αυτούς, ανήκουν πολιτικά στην Νέα Δημοκρατία και μάλιστα στο στελεχιακό δυναμικό του νομού. Διαπίστωσα τέλος, ότι ο κόσμος όλος και κυριολεκτώ, το είχε τούμπανο και χλεύαζε το γεγονός.
Άθλιες πρακτικές, συμπαιγνία τραπεζών με στελέχη της Ν.Δημοκρατίας, οι οποίες με καθιστούν βέβαιο ότι θα συνεχισθούν και με τα νέα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση πρόσφατα.
Το γεγονός μπορεί να μην αφορά μεγάλο αριθμό πολιτών, η πρακτική όμως που ακολουθείτε είναι δηλωτική των προθέσεων των κυβερνώντων και των πρακτικών που ακολουθούν για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης, θέμα που σαφώς αγγίζει όλους μας.
Εις μάτην βέβαια περίμενα την αντίδραση για τις έρπουσες ασφαλείς φήμες περί του ποιοί πήραν τα δάνεια. Τις καταγγελίες του εμπορικού επιμελητηρίου του νομού, το οποίο ενώ δείχνει πολυπραγμοσύνη για άλλα θέματα της αγοράς, εδώ φαίνεται πως έκανε γαργάρα το όλο θέμα.
Και επειδή στις δημοκρατίες δεν μπορεί τίποτε να είναι κρυφό και στην σκιά, προτείνω στα μέλη της διοίκησης του επιμελητηρίου να δηλώσουν αν τα ίδια και οι επιχειρήσεις τους έλαβαν δάνεια και με πιο τρόπο με την εγγύηση ΤΕΜΠΕ.
Να δούμε τι τρέχει με τους παροικούντες στην Ιερουσαλήμ.
Όπως επίσης και για τα μέλη του νομαρχιακού συμβουλίου.
Είναι το όργανο αυτό που πρέπει να ενδιαφέρεται και για την καλή κατάσταση της αγοράς και για τα προβλήματα που αυτή αντιμετωπίζει. Και να μην αρκείται μόνο στην δραστηριότητα των νομαρχιακών συμβούλων εκείνων, που περιφερόμενοι ανά τας ρύμας και τας οδούς του νομού τάζουν στους πάντες τα πάντα μέσα από την λογική του όλα τα σφάζω όλα τα μαχαιρώνω.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Όλες οι απαντήσεις που έχουν ως στόχο να προάγουν τον διάλογο και την ανεύρεση της αλήθειας καλοδεχούμενες, σχόλια και απαντήσεις που είναι εκτός θέματος και δεν ταιριάζουν σε έλληνες θα απορρίπτονται χωρίς κανέναν ενδοιασμό .