Δύσκολη η αποφυγή επιτήρησης ...ΚΥΠΡΟΣ.• ΥΠ.ΟΙΚ: «Μη ζητάτε από το μη έχοντα»








• ΥΠ.ΟΙΚ: «Μη ζητάτε από το μη έχοντα»

Ορατό θεωρεί το ενδεχόμενο επιτήρησης ο υπουργός Οικονομικών, Χαρίλαος Σταυράκης, εκτιμώντας ότι είναι δύσκολη η διατήρηση του ελλείμματος κάτω του ανώτατου ορίου του 3% και στέλλοντας παράλληλα μήνυμα λιτότητας σε όλους όσους ζητούν κρατική στήριξη. Μιλώντας στη βουλή μετά την παράδοση του προϋπολογισμού του 2010 στον πρόεδρο του Σώματος, Μάριο Κάρογιαν, ο κ. Σταυράκης είπε ότι «το πρώτο οκτάμηνο το έλλειμμα ανήλθε στο 2,65%, άρα αντιλαμβάνεστε ότι τα περαιτέρω περιθώρια τους τέσσερις μήνες που απομένουν είναι μικρά καθώς ο Δεκέμβρης είναι ένας πολύ δύσκολος μήνας και από μόνος του ιστορικά δημιουργεί έλλειμμα 1%. Και αυτό οφείλεται στην καταβολή 13ου μισθού στους δημοσίους υπαλλήλους και της επίσπευσης πληρωμών των αναπτυξιακών έργων του δημοσίου».

«Με ένα Δεκέμβρη ο οποίος ιστορικά είναι πολύ δύσκολος αντιλαμβάνεστε πόσο μεγάλη προσπάθεια πρέπει να γίνει ώστε να κρατηθεί το έλλειμμα σε σχετικά χαμηλά επίπεδα», συμπλήρωσε, σκιαγραφώντας την έξοδο της Κύπρου από την ομάδα των επτά χωρών της ΕΕ που δεν βρίσκονται υπό επιτήρηση.

Ερωτηθείς σχετικά, ο υπουργός απέφυγε πάντως να κάνει ακριβή πρόβλεψη για το μέγεθός του ελλείμματος μέχρι το τέλος του χρόνου.

Όσον αφορά το έλλειμμα για το 2010, επανέλαβε ότι χωρίς διορθωτικές κινήσεις θα κυμανθεί στο 4,5% με αποτέλεσμα η Κύπρος να μπει υπό την επιτήρηση της Κομισιόν, η οποία ανεξάρτητα αυτού του δυσάρεστου γεγονός θα δυσκολέψει την Κύπρο στο να προσελκύσει ξένους επενδυτές.

Για το λόγο αυτό η κυβέρνηση προωθεί τα δύο νομοσχέδια, αυτό της πάταξης της φοροδιαφυγής και της πολεοδομικής αμνηστίας η οποία θα επιφέρει σημαντικά έσοδα στο κράτος και θα συγκρατήσει το έλλειμμα στο 3%.

Ο υπουργός Οικονομικών, ο οποίος πριν εισέλθει στο γραφείο του προέδρου της βουλής είπε χαριτολογώντας «μη ζητάς από το μη έχοντα», εξέφρασε τη λύπη του διότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις εκκλήσεις διάφορων ομάδων που ζητούν στήριξη, αρκετές από τις οποίες όπως επεσήμανε, είναι δικαιολογημένες.

Όσον αφορά το δημόσιο χρέος, ανέφερε ότι έχει αυξηθεί στο 52,5% σε σχέση με 49,3% το τέλος του 2008. Παρά την αύξηση του χρέους, ο κ. Σταυράκης έδωσε έμφαση στους μειωμένους τόκους που πληρώνει η κυβέρνηση για την εξυπηρέτησή του, λόγω της μείωσης των διεθνών επιτοκίων.

Επιπλέον, επεσήμανε ότι για πρώτη φορά οι μη παραγωγικές λειτουργικές δαπάνες του κράτους θα είναι μειωμένες το 2010 κατά 14% σε σχέση με φέτος. Το γεγονός αυτό, σύμφωνα με τον κ. Σταυράκη, θα είναι ένα επιπρόσθετο εφόδιο ώστε η κυβέρνηση να συνεχίσει τα αναπτυξιακά της προγράμματα.

Ο κ. Σταυράκης έκανε λόγο για «καλύτερη διαχείριση των οικονομικών του κράτους» και ενέταξε τη διαχείριση αυτή «στα θετικά της κυβέρνησης Χριστόφια αναφέροντας ενδεικτικά «την κίνηση της κυβέρνησης να επενδύει τα ρευστά διαθέσιμα του δημοσίου κερδίζοντας €45 εκ.».

Της Ηρώς Ευθυμίου

http://www.stockwatch.com.cy

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Όλες οι απαντήσεις που έχουν ως στόχο να προάγουν τον διάλογο και την ανεύρεση της αλήθειας καλοδεχούμενες, σχόλια και απαντήσεις που είναι εκτός θέματος και δεν ταιριάζουν σε έλληνες θα απορρίπτονται χωρίς κανέναν ενδοιασμό .