ΑΠΙΣΤΙΑ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ,Η ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ...


ΤΗΣ ΣΟΦΙΑΣ ΦΑΣΟΥΛΑΚΗ

Για τρίτη φορά, τα πρώην μέλη του δ.σ. της ΔΕΚΑ (Δημόσια Επιχείρηση Κινητών Αξιών) θα καθίσουν στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, αντιμετωπίζοντας την κατηγορία της απιστίας σε βάρος του ελληνικού Δημοσίου.

Αυτήν τη φορά, το έναυσμα έδωσε η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου, μετά την πρόταση του πρώην εισαγγελέα, Γ. Σανιδά. Οι αρεοπαγίτες είχαν κάνει δεκτή την εισήγησή του, με ισχνή, ωστόσο, πλειοψηφία 24 ψήφων έναντι 17, με την οποία εξέφραζε την άποψη ότι κακώς το Εφετείο έπαυσε, λόγω παραγραφής, την ποινική δίωξη σε βάρος των κατηγορουμένων για απιστία.

Οι εφέτες είχαν εκφράσει αυτήν την άποψη, κρίνοντας ότι πρέπει στην προκειμένη περίπτωση να εφαρμοστεί ο παλαιός νόμος περί ευθύνης υπουργών (του 1997), σύμφωνα με τον οποίο οι «συμμέτοχοι» έχουν την ίδια μεταχείριση με τους υπουργούς και συνεπώς οι πράξεις τους υπόκεινται σε πενταετή παραγραφή.

Αντίθετα, ο κ. Σανιδάς (αλλά και νωρίτερα ο αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, κ. Μακρής) είχε την άποψη ότι οι συμμέτοχοι δεν μπορεί να έχουν την ίδια μεταχείριση με τους υπουργούς και η διάπραξη τυχόν εγκλημάτων, ακόμη και αν έχουν τελεστεί μαζί με πολιτικά πρόσωπα, πρέπει να αντιμετωπίζεται για τα μη πολιτικά πρόσωπα με τις διατάξεις του κοινού ποινικού δικαίου (δηλαδή οι πράξεις τους να υπόκεινται σε 15ετή ή 20ετή παραγραφή).

Υπόθεση 9 ετών!

Τα πρώην μέλη του δ.σ. της ΔΕΚΑ κάθισαν στο εδώλιο μετά τη μηνυτήρια αναφορά του Μ. Εβερτ, ο οποίος είχε καταγγείλει ότι το Μάρτιο του 2000 η επιχείρηση αγόρασε βαριά χαρτιά (ΟΤΕ, ΕΛΠΕ, κ.λπ.) προκειμένου να στηρίξει, αλλά και να φουσκώσει προεκλογικά το χρηματιστηριακό δείκτη, ζημιώνοντας παράλληλα την περιουσία της.

Η υπόθεση, μάλιστα, είχε φτάσει στη Βουλή, καθώς ο εισαγγελέας, κ. Ασπρογέρακας, στη διάρκεια της έρευνάς του είχε «σκοντάψει» σε ευθύνες υπουργών, ζητώντας τη διαβίβαση της δικογραφίας. Η Βουλή ωστόσο «σιώπησε» και στο εδώλιο οδηγήθηκαν τελικά κατηγορούμενοι για το κακούργημα της απιστίας, τα τότε μέλη του δ.σ. της επιχείρησης.

ΠΗΓΗ ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Όλες οι απαντήσεις που έχουν ως στόχο να προάγουν τον διάλογο και την ανεύρεση της αλήθειας καλοδεχούμενες, σχόλια και απαντήσεις που είναι εκτός θέματος και δεν ταιριάζουν σε έλληνες θα απορρίπτονται χωρίς κανέναν ενδοιασμό .