Τι σημαίνει δανεισμός "με όρους ΔΝΤ";


  • Το ΔΝΤ δεν είναι φιλανθρωπικό ίδρυμα, ούτε συνηθίζει να φέρεται ευγενικά, όμως επειδή είμαστε στην Ευρωζώνη ίσως και να αλλάξει συμπεριφορά για να μην το... κακοχαρακτηρίσουν!!!
Πολλές φορές οι αποφάσεις που λαμβάνονται όταν το θέμα είναι «καυτό», όπως στην περίπτωση της διάσωσης της Ελλάδας, δεν αναλύονται και με την πρέπουσα προσοχή. Η συμφωνία που επετεύχθη για τον δανεισμό της Ελλάδας δείχνει ευνοϊκή μόνο ως προς τα επιτόκια τα οποία θα κυμανθούν γύρω στο 5%. Ωστόσο, αυτό που συνηθίζουμε να λέμε «όροι ΔΝΤ» είναι ότι και τα ψιλά γράμματα στις συμβάσεις με τις τράπεζες.
Ενώ δηλαδή τσιμπάμε με τα φανερά,                                διαβάστε την συνέχεια ΕΔΩ

ξαφνικά βρισκόμαστε μπροστά στα πολύ σοβαρά. Βεβαίως, στην περίπτωση του μηχανισμού διάσωσης, η κυβέρνηση γνωρίζει πολύ καλά αυτούς τους όρους. Μπορεί δηλαδή να «πουλήσουν» επικοινωνιακά τη συμφωνία ως επιστέγασμα της συμφωνίας των Βρυξελλών και ως χτύπημα στους κερδοσκόπους αλλά τα πράγματα δεν είναι έτσι. Θα πρόκειται σαφώς για μια λεόντεια συμφωνία που θα φέρει από την μπροστινή πόρτα το ΔΝΤ στην Αθήνα. Πιθανότατα για 12 έως 18 μήνες η ελληνική οικονομία θα τελεί υπό κηδεμονία.
Το ΔΝΤ θα απαιτήσει νέο γύρο περικοπών, αυτή τη φορά και στον ιδιωτικό τομέα. Χθες η UBS ανέφερε ένα σενάριο περί μείωσης κατά 20% των μισθών στον ιδιωτικό τομέα. Τώρα θα μου πείτε που θα ωφελήσει αυτό αφού θα μπει η χώρα σε βαθιά ύφεση, η κατανάλωση θα καταβαραθρωθεί και χιλιάδες νοικοκυριά θα περάσουν κάτω από το όριο της φτώχειας. Αυτά είναι τα αποτελέσματα του ΔΝΤ όπου κι αν πήγε.
Επίσης, θα ζητήσει απολύσεις, μείωση του δημόσιου τομέα. Αυτές ήδη ετοιμάζονται τόσο με την απομάκρυνση συμβασιούχων όσο και με απολύσεις στους ΟΤΑ και μετατάξεις που θα φέρει το σχέδιο Καλλικράτης. Οπότε μην απορήσετε αν δείτε την ανεργία να ανεβαίνει στο 15%.
Τέλος, θα απαιτήσει λιγότερο δημόσιο, με λίγα λόγια αποκρατικοποιήσεις παντού και ξεπούλημα των «ασημικών». ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ, αεροδρόμια και κυρίως ο προβληματικός ΟΣΕ θα περάσουν στα χέρια ιδιωτών.

Αυτά τα δραματικά θα συμβούν τους επόμενους μήνες στην Ελλάδα.
Και μια υποσημείωση. Στην Ουγγαρία όπου ενεπλάκη το ΔΝΤ και διέλυσε τα πάντα, κυβερνά σοσιαλιστική κυβέρνηση. Οι πρόσφατες δημοσκοπήσεις ενόψει των μεθαυριανών εκλογών δίνουν διαφορά 40 μονάδων, με το κυβερνών κόμμα να έχει πάει στα Τάρταρα, ήτοι μόλις 20% στις προτιμήσεις των ψηφοφόρων.
Αυτά προς γνώση και συμμόρφωση ορισμένων εδώ στην Ελλάδα…

 http://kostasxan.blogspot.com/2010/04/blog-post_5970.html#ixzz0khWh9br5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Όλες οι απαντήσεις που έχουν ως στόχο να προάγουν τον διάλογο και την ανεύρεση της αλήθειας καλοδεχούμενες, σχόλια και απαντήσεις που είναι εκτός θέματος και δεν ταιριάζουν σε έλληνες θα απορρίπτονται χωρίς κανέναν ενδοιασμό .