Πάρτι 200 δισ. € των τοκογλύφων στην αγορά

Πάρτι 200 δισ. € των τοκογλύφων στην αγορά

Το «παζλ του τρόμου» για το αύριο της επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα το συμπληρώνουν οι σφραγισμένες επιταγές, των οποίων η αξία έφτασε τα 11,5 δισ. ευρώ, φέρνοντας προ των πυλών τον «ΤΕΙΡΕΣΙΑ» εκατοντάδες χιλιάδες δανειολήπτες, που αποκλείονται πλέον από κάθε δυνατότητα χρηματοδότησης. Επιπλέον, τα «κόκκινα» δάνεια, με καθυστέρηση πάνω από τρεις μήνες, υπολογίζονται στα 17,5 δισ. ευρώ, ενώ ο «κύκλος» κλείνει με τις απλήρωτες οφειλές προς την εφορία που φτάνουν τα 23,4 δισ. ευρώ. Οι οφειλέτες αυτής της κατηγορίας ανέρχονται σε 827.000, από τους οποίους οι 605.000, δηλαδή το 73% του συνόλου, χρωστάνε κάτω από 2.000 ευρώ ο καθένας. Ολα αυτά έχουν επιτρέψει ένα πάρτι τοκογλύφων στην αγορά με επιτόκιο 10% τον μήνα.

Οι μεταχρονολογημένες επιταγές, που κατά μεγάλο μέρος αποτελούν «κατάλοιπα του παρελθόντος», μιας και τον τελευταίο ενάμιση χρόνο οι τράπεζες έχουν περιορίσει δραστικά τις χορηγήσεις πλαφόν και έκδοσης μπλοκ επιταγών. Επίσης, οι προμηθευτές εμφανίζονται όλο και πιο απρόθυμοι να δέχονται επιταγές, μιας και το οικονομικό περιβάλλον που έχει διαμορφωθεί, τους κάνει να φοβούνται ότι όταν έρθει η ώρα της πληρωμής μπορεί ο εκδότης της επιταγής να μην υπάρχει καν ως επιχειρηματική οντότητα.
Ωστόσο, ένα τμήμα των επιταγών που κυκλοφορούν στην αγορά, υπερβαίνουν ακόμη και τη δωδεκάμηνη διάρκεια, ενώ είναι συνηθισμένο πλέον το φαινόμενο να λήγουν 6-8 μήνες μετά την πραγματοποίηση της συναλλαγής. Ένα άλλο, επίσης σημαντικό, ποσοστό αφορά σε επιταγές που εκδίδονται σε αντικατάσταση άλλων παλαιότερων, που δεν καλύφθηκαν όταν έληξε ο χρόνος μεταχρονολόγησής τους. ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΕΔΩ
Xρηματοδότηση
Από την άλλη, η ροή της χρηματοδότησης από τις τράπεζες προς τις επιχειρήσεις έχει σχεδόν σταματήσει, ενώ και τα λίγα δάνεια που δίνονται, πληρώνονται πολύ ακριβά, με επιτόκια που με τις πρόσθετες επιβαρύνσεις φθάνουν ακόμη και το 10%. Χαρακτηριστικό της πιστωτικής συρρίκνωσης, λέει ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ, Β. Κορκίδης, είναι ότι πέρσι το πρώτο τετράμηνο χορηγήθηκαν από τις τράπεζες επιχειρηματικά δάνεια ύψους 962 εκατ. ευρώ, ενώ φέτος το ίδιο διάστημα μόλις 85 εκατ. ευρώ.
Τον Απρίλιο, συνεχίζει ο κ. Κορκίδης, η καθαρή ροή δανείων στις επιχειρήσεις ήταν 15 εκατομμύρια, ενώ τον Απρίλιο του 2009 είχαν φτάσει τα 455 εκατομμύρια ευρώ. Μια διέξοδος απελπισίας για τις επιχειρήσεις που πνίγονται και «πιάνονται ακόμη και από τα μαλλιά τους» στην προσπάθειά τους να διασωθούν, θα μπορούσε να είναι η προσφυγή στα εξωτραπεζικά τοκογλυφικά κυκλώματα. Τα «στόματα» δεν ανοίγουν εύκολα όταν πρόκειται να αναφερθούν σε αυτό το θέμα, αλλά, σύμφωνα με πληροφορίες, το μηνιαίο επιτόκιο στην «πιάτσα των τοκογλύφων» έχει εκτιναχθεί το τελευταίο διάστημα στο 10%, από 4%-5% που ήταν σε παλαιότερες εποχές.
Αλλά, τονίζει ο γενικός γραμματέας της ΓΣΕΒΕΕ, Νίκος Σκορίνης, ούτε με αυτούς τους όρους είναι εύκολο κάποιος απελπισμένος επιχειρηματίας να εξασφαλίσει κεφάλαια κίνησης. «Ακόμη και οι τοκογλύφοι -λέει- εμφανίζονται πολύ διστακτικοί και «σφικτοί», γιατί φοβούνται ότι ο κίνδυνος να μην πάρουν πίσω τα δανεικά είναι ιδιαίτερα υψηλός».
Ο πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθήνας (ΒΕΑ), Παύλος Ραβάνης, μας εξηγεί ότι στους τοκογλύφους προσέφευγαν συνήθως οι τουριστικές επιχειρήσεις, μετά το Πάσχα, ώστε να τους δοθεί η δυνατότητα να προετοιμαστούν για την τουριστική σεζόν και με την προσδοκία ότι σε 2-3 μήνες, δηλαδή τον Ιούλιο, θα είναι σε θέση να ξοφλήσουν, πληρώνοντας και μία επιβάρυνση της τάξης του 10%-15%.


Επιτόκια
Φέτος, όμως, λέει, το τοκογλυφικό επιτόκιο είναι εντελώς απαγορευτικό ακόμη και για μικρό χρονικό διάστημα, οι τοκογλύφοι παρουσιάζονται εξαιρετικά διστακτικοί και οι τουριστικές επιχειρήσεις δεν ελπίζουν ότι οι δουλειές τους θα είναι τέτοιες που θα μπορέσουν να εξοφλήσουν το κεφάλαιο που θα πάρουν επιβαρημένο με ένα επιπλέον ποσό της τάξης του 20%-30% μέσα σε 2 -3 μήνες.
Μια σημαντική μερίδα μικρών επιχειρηματιών, επισημαίνει ο Ν. Σκορίνης, στην απελπισία τους ενστερνίζονται την τακτική του «δεν πληρώνω! δεν πληρώνω!» και όσο αντέξουν. Είναι περισσότερο διαδεδομένο αυτό το φαινόμενο, παρά η προσφυγή στους τοκογλύφους, που εξάλλου και αυτοί είναι σε συνθήκες γενικευμένης κρίσης? εξαιρετικά δυσεύρετοι και «σφιχτοχέρηδες».
Η πιο κρίσιμη ώρα για την αγορά θα σημάνει το φθινόπωρο. Τότε, λέει ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, Δημήτρης Ασημακόπουλος, θα έχει λήξει η τουριστική περίοδος και θα ξέρουμε τι πρόσφερε στη χειμαζόμενη οικονομία μας, θα έχουν ολοκληρωθεί -ελπίζωτα μέτρα της τρόικας, οι περικοπές των εισοδημάτων θα έχουν μετακυλισθεί πλήρως στην κατανάλωση. Και τότε θα αντιμετωπίσουμε σε όλες τις διαστάσεις του τον κίνδυνο των λουκέτων και της μείωσης των θέσεων εργασίας.
Όπως εκτιμά ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, μέχρι και το πρώτο εξάμηνο του 2011 η ανεργία μπορεί να ανέβει τουλάχιστον τρεις ποσοστιαίες μονάδες, ενώ πιθανότητα θα «μετρήσουμε» και 50.000 λουκέτα μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Ήδη, σύμφωνα με τα στοιχεία της Συνομοσπονδίας, η πτώση του τζίρου στην αγορά κυμαίνεται από 7% στα καταστήματα ειδών διατροφής, μέχρι και 60% σε είδη με πιο ελαστική ζήτηση, όπως είναι τα ηλεκτρικά, τα δώρα κ.ά., με την ένδυση και υπόδηση να βρίσκονται κάπου στη μέση.


Αισιοδοξία
Ο Δ. Ασημακόπουλος κρούει τον κώδωνα του κινδύνου και τονίζει ότι αυτό που χρειάζεται σήμερα η ελληνική οικονομία, περισσότερο από κάθε τι άλλο, είναι «ένας τόνος αισιοδοξίας», που θα ανεβάσει λίγο την ψυχολογία του καταναλωτή, του επιχειρηματία, του εργαζόμενου, που διστάζει να ψωνίσει, ή να επενδύσει έστω και ένα ευρώ στην επιχείρησή του.
Ένα σημαντικό ποσοστό της οικονομικής δυσπραγίας πηγάζει από την κακή ψυχολογία του κόσμου και δεν είναι τυχαίο ότι τα μοναδικά επαγγέλματα που ανθίζουν αυτή την περίοδο είναι των ψυχολόγων και των ψυχιάτρων. Για του λόγου το αληθές, να αναφέρουμε ότι ο δείκτης καταναλωτής εμπιστοσύνης κατέγραψε νέο χαμηλό ρεκόρ τον περασμένο Μάιο, σύμφωνα με τη Έρευνα Οικονομικής Συγκυρίας του ΙΟΒΕ. Οι Έλληνες καταναλωτές, σημειώνει το ΙΟΒΕ, όχι μόνο καταλαμβάνουν την πρώτη θέση στην κλίμακα απαισιοδοξίας στην ΕΕ-27, αλλά απέχουν πλέον σημαντικά από τους αμέσως πιο απαισιόδοξους Ευρωπαίους, τους γείτονές μας Ρουμάνους και Βούλγαρους.
http://greeknation.blogspot.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Όλες οι απαντήσεις που έχουν ως στόχο να προάγουν τον διάλογο και την ανεύρεση της αλήθειας καλοδεχούμενες, σχόλια και απαντήσεις που είναι εκτός θέματος και δεν ταιριάζουν σε έλληνες θα απορρίπτονται χωρίς κανέναν ενδοιασμό .