ΣΗΜΕΡΑ ...η πρώτη δίκη καρτέλ στην Ελλάδα

Πέμπτη 29/7/2010 στο Β Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών δικάζονται για πρώτη φορά τα Διοικητικά Συμβούλια του καρτέλ του ξενόγλωσσου βιβλίου. Ανάμεσα τους ηχηρά ονόματα της ελληνικής κοινωνίας.

Δικάζονται για παράβαση του Νόμου 703/77 περί ανταγωνισμού. Η ΣΥΝΈΧΕΙΑ ΕΔΩ


Η υπόθεση του ξενόγλωσσου βιβλίου κατέληξε σε δυο αποφάσεις της Επιτροπής Ανταγωνισμού. Αύριο δικάζονται οι δυο χονδρεμπορικές επιχειρήσεις για κατάχρηση συλλογικής δεσπόζουσας θέσης.

Για την δεύτερη απόφαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού, η δικογραφία έμεινε 10 μήνες στα συρτάρια της εισαγγελίας πριν χρεωθεί σε εισαγγελέα για να ξεκινήσει η προανάκριση (τυχαίο? δεν νομίζω), παρά το γεγονός ότι περιλαμβάνει χρόνια από το 2001, άρα παραγραφή. Ήδη ξεκίνησε η προανάκριση και σύντομα θα οδηγηθούν οι εκπρόσωποι των καρτέλ και πάλι στο εδώλιο του κατηγορουμένου.

Το καρτέλ του ξενόγλωσσου βιβλίου εκμεταλλευότανε με τις παράνομες πρακτικές του τουλάχιστον 500,000 μαθητές αγγλικών κάθε χρόνο, τους οποίους χρέωναν με περισσότερα χρήματα από ότι θα πλήρωναν σε ελεύθερη αγορά. Υπολογίζουμε ότι στην ελεύθερη αγορά οι τιμές των αγγλικών βιβλίων θα ήταν περίπου 30%-40% φθηνότερες.

Παράλληλα ανάγκαζε 2000 βιβλιοπωλεία να αγοράζουν σε παράνομα καθορισμένες τιμές τα αγγλικά βιβλία και με όρους οι οποίοι ήταν εξοντωτικοί για τον ανταγωνισμό.

Τέλος το καρτέλ εξόντωσε τους ανταγωνιστές τους χονδρεμπόρους. Το 2000 υπήρχαν 10 χονδρέμποροι ξενόγλωσσου βιβλίου, σήμερα υπάρχουν μόνο τρεις. Οι δυο του καρτέλ και ένας ακόμα. Τρεις χονδρέμποροι πτωχεύσαν και οι άλλοι σταμάτησαν την δραστηριότητα.

Με εκτίμηση

Φλωράς Γιώργος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Όλες οι απαντήσεις που έχουν ως στόχο να προάγουν τον διάλογο και την ανεύρεση της αλήθειας καλοδεχούμενες, σχόλια και απαντήσεις που είναι εκτός θέματος και δεν ταιριάζουν σε έλληνες θα απορρίπτονται χωρίς κανέναν ενδοιασμό .