Πρωθυπουργός της μειοψηφίας στο καθεστώς της ομηρίας


To διάγγελμα του πρωθυπουργού για τον πρώτο γύρο των εκλογών βγάζει τα εξής συμπεράσματα.ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ

1. Το δίλημμα εγώ ή πρόωρες εκλογές ήταν ψευδεπίγραφο. Βασικός στόχος του ήταν ουσιαστικά να πετάξει έξω από το δεύτερο γύρο τον Γ. Δημαρά από τη μεγαλύτερη περιφέρεια της χώρας, την Αττική. Μόνο αυτός ήταν ο σκοπός του και τον πέτυχε. Μόνο που απέδειξε ότι ο κ. Παπανδρέου, μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, δεν είχε τη δύναμη να πάει σε πρόωρες εκλογές διότι είχε σοβαρές πιθανότητες να τις χάσει. Οι ίδιοι στην Ιπποκράτους έβαζαν τον πήχυ στις 5 μονάδες για να κάνουν εκλογές. Τώρα που είναι 2 γιατί κάνουν την πάπια; Επομένως, ένα το κρατούμενο: Ο εκβιασμός δεν πέρασε.
2. Σε ότι αφορά το Μνημόνιο και την πολιτική της κυβέρνησης στην οικονομία, αποδεικνύεται αυτό που γράψαμε πριν από μερικές ημέρες. Οτι δηλαδή ακόμη κι αν κάποιοι θεωρούν αναγκαίο το Μνημόνιο πήγαν και ψήφισαν στέλνοντας μήνυμα στην κυβέρνηση να αλλάξει ρότα για βουλιάζει το καράβι.
“Καπετάνιε στρίψε το τιμόνι αλλιώς θα σε καταργήσουμε και θα αναλάβουμε το πηδάλιο”, φώναξαν οι πολίτες. Και ο κ. Παπανδρέου, από το διάγγελμά του, τουλάχιστον, φάνηκε να μη θέλει να το καταλάβει. Θέλει, όπως είπε, να συνεχίσει όπως ξεκίνησε να αλλάξει την Ελλάδα. Άλλα λόγια να αγαπιόμαστε δηλαδή.
3. Τρίτο και πιο βασικό συμπέρασμα. Ο κ. Παπανδρέου είναι πρωθυπουργός σε ομηρία και η κυβέρνηση είναι κυβέρνηση χωρίς τη στήριξη της κοινωνίας. Πώς τεκμαίρεται αυτό; Μα φυσικά από τη διαφορά των δύο κομμάτων η οποία πιθανότατα την ερχόμενη Κυριακή να ανατραπεί υπέρ της Νέας Δημοκρατίας. Με ένα τέτοιο αποτέλεσμα, το οποίο μπορεί να μην είναι κόλαφος, αλλά είναι ηχηρό χαστούκι, μας φαίνεται πολύ δύσκολο να συνεχίσει να κυβερνά μ’ αυτό τον τρόπο ο πρωθυπουργός. Κι αν δεν τόλμησε να πάει τώρα σε εκλογές, κάθε φορά που θα λαμβάνει μια δύσκολη απόφαση (κι όταν λένε δύσκολη εννοούμε αντιλαϊκή) θα βρίσκεται μπροστά στον μπαμπούλα της κυβέρνησης μειοψηφίας στα μάτια του ελληνικού λαού. Το ερώτημα είναι απλό. Με τέτοιο αποτέλεσμα πώς θα πάρει η κυβέρνηση μέτρα που θα πλήττουν ακόμη περισσότερα τα λαϊκά στρώματα; Ο προϋπολογισμός είναι προς των πυλών και η ήττα της πολιτικής του ΠΑΣΟΚ ενδεχομένως να ανατρέψει τις αποφάσεις που ήδη είχαν ληφθεί. Ομως, με το ΔΝΤ να έχει επιβάλλει τους όρους τους και να καθορίζει τις τύχες της χώρας, που θα βρει ο αποδυναμωμένος κ. Παπανδρέου τη δύναμη να υλοποιήσει την πολιτική της Τρόϊκας; Επομένως, μέσα στο 2011 όπου η κατάσταση για την Ελλάδα θα χειροτερέψει θα τεθεί και πάλι, πιο ισχυρό αυτή τη φορά, το αίτημα για πρόωρες εκλογές. Και θα έχει και η ΝΔ νομιμοποίηση να ζητήσει εκλογές.
4,. Σε καθεστώς ομηρίας είναι ο πρωθυπουργός και από τους βουλευτές του. Ηδη οι αντιδράσεις για την πολιτική του ΠΑΣΟΚ ήταν έντονες. Μετά την ήττα στις εκλογές, θα ενισχυθούν οι αντιμνημονιακές φωνές εντός του κυβερνώντος κόμματος. Αλλά πλέον το ΠΑΣΟΚ δε θα έχει την πολυτέλεια να κάνει διαγραφές. Επομένως, στην επόμενη κρίση δεν αποκλείεται να αλλάξουν οι συσχετισμοί και να φτάσουμε στα όρια της κυβέρνησης μειοψηφίας.
5. Το τελευταίο στοιχείο από την ομιλία του πρωθυπουργού είναι η επιβεβαίωση αυτού που γράφαμε σχετικά με το φόβο του τερματοφύλακα πριν από το πέναλτι. Μόνο που τώρα ο τερματοφύλακας έχει φάει το γκολ και ψάχνει στηρίγματα για να μη φάει κι άλλα, για να μην συντριβεί. Ο μόνος τρόπος για να μην ηττηθεί πανηγυρικά θα είναι το κατενάτσιο, πράγμα που σημαίνει ότι προκειμένου να αγκιστρωθεί στο τέρμα, δηλαδή στην εξουσία, θα κάνει τα πάντα. Και ανδρείκελα θα βάλει να φυλάνε το τέρμα, και σκιάχτρα να διώχνουν τον αντίπαλο και… νταβατζήδες να σκάψουν ανάχωμα μπροστά από τα γκολποστ. Η ιστορία του ποδοσφαίρου, σ’ αυτές τις περιπτώσεις λέει ότι φεύγει με… πεντάρα.


http://ellinikiafipnisis.blogspot.com/2010/11/blog-post_08.html#ixzz14h8t6BWb

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Όλες οι απαντήσεις που έχουν ως στόχο να προάγουν τον διάλογο και την ανεύρεση της αλήθειας καλοδεχούμενες, σχόλια και απαντήσεις που είναι εκτός θέματος και δεν ταιριάζουν σε έλληνες θα απορρίπτονται χωρίς κανέναν ενδοιασμό .