Ρεκόρ φτώχειας στην Ελλάδα!!!!

Ρεκόρ φτώχειας στην Ελλάδα

Σύμφωνα με έρευνα, ένας στους πέντε Ελληνες ζει κάτω από το όριο της φτώχειας, ενώ το 28,1% αδυνατεί να καλύψει βασικές ανάγκες που απαιτεί μια αξιοπρεπής ζωή .Το υψηλότερο ποσοστό φτώχειας (20,1%) στην Ευρωπαϊκή Ενωση των αρχικών 15 κρατών - μελών παρουσιάζει η Ελλάδα. Μάλιστα στη χώρα μας αγγίζει το 14% το ποσοστό της μακροχρόνιας φτώχειας, δηλαδή των κατοίκων που παραμένουν σε κατάσταση φτώχειας για μεγάλο χρονικό διάστημα.


Τα στοιχεία αυτά προέρχονται                                               Διαβάστε την συνέχεια ΕΔΩ
από μελέτη με θέμα «φτώχεια και εργασία» και παρουσιάστηκε κατά τη διάρκεια ημερίδας του Εργατικού Κέντρου Αθήνας. Με βάση τα στοιχεία, το 28,1% των Ελλήνων παρουσιάζουν «υλική αποστέρηση», δηλαδή αδυνατεί να καλύψει βασικές ανάγκες διασφάλισης ελάχιστου βιοτικού επιπέδου.
Με βάση τη μελέτη (των πανεπιστημιακών Χρ. Παπαθεοδώρου και Ι. Δαφέρμου), το 2008 τη θλιβερή πρωτιά στα ποσοστά της φτώχειας είχε η Πελοπόννησος και ακολουθούσε η Θεσσαλία. Οι συνταξιούχοι (25,9%), οι αυτοαπασχολούμενοι (21%) και οι μισθωτοί του αγροτικού τομέα (18,7%) αποτελούν τις ομάδες πληθυσμού με την υψηλότερη φτώχεια.
Οσον αφορά στους εργαζόμενους, από τα στοιχεία προκύπτει:
- Οσοι έχουν συμβάσεις ορισμένου χρόνου παρουσιάζουν υπερτριπλάσιο κίνδυνο φτώχειας σε σχέση με τους εργαζόμενους αορίστου χρόνου (16% έναντι 5,1%)
- Οι εργαζόμενοι μερικής απασχόλησης έχουν διπλάσιο κίνδυνο φτώχειας σε σχέση με τους εργαζόμενους πλήρους απασχόλησης (26% έναντι 13,5%). Ουσιαστικά η ένταση απασχόλησης μειώνει τον κίνδυνο φτώχειας. Ενδεικτικό της κατάστασης της χώρας μας είναι το γεγονός ότι οι πλήρως απασχολούμενοι στην Ελλάδα διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να καταστούν φτωχοί απ' ό,τι οι μερικώς απασχολούμενοι στην Ευρωπαϊκή Ενωση.
Υψηλό κίνδυνο να καταστούν φτωχά έχουν τα μονογονεϊκά νοικοκυριά, ωστόσο η εκπαίδευση μειώνει τον κίνδυνο.
Οικονομική κρίσηΑναφερόμενη στα στοιχεία αυτά, η πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Αθήνας Στάβη Σαλουφάκου υπογράμμισε πως «η οικονομική κρίση και οι επιπτώσεις που αυτή έχει στην αγορά εργασίας, εκτός από την αύξηση της ανεργίας, θα μειώσει ακόμα περισσότερο τις αποδοχές των εργαζομένων, αυξάνοντας την ανισότητα στη διανομή του εισοδήματος και το ποσοστό των εργαζομένων που βρίσκονται κοντά ή κάτω από το όριο της φτώχειας».
Σημειώνεται πως στην περιφέρεια το υψηλότερο ποσοστό φτώχειας παρουσιάζει ο αγροτικός κλάδος και το χαμηλότερο ο χώρος της εκπαίδευσης. Αντιθέτως στην Αττική υψηλότερος κίνδυνος φτώχειας καταγράφεται στον κατασκευαστικό κλάδο και χαμηλότερο στις επικοινωνίες.
ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΟΚΚΑΛΙΑΡΗ
http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11424&subid=2&pubid=48850988

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Όλες οι απαντήσεις που έχουν ως στόχο να προάγουν τον διάλογο και την ανεύρεση της αλήθειας καλοδεχούμενες, σχόλια και απαντήσεις που είναι εκτός θέματος και δεν ταιριάζουν σε έλληνες θα απορρίπτονται χωρίς κανέναν ενδοιασμό .