Η υπουργός Εργασίας Λ. Κατσέλη
Στο επίκεντρο η ρύθμιση των χρεών των επιχειρήσεων, ώστε να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα των ασφαλιστικών φορέων που απειλούνται με οικονομικό αδιέξοδο λόγω των οφειλών πάνω από 300.000 εργοδοτών.
Η πορεία της νέας ρύθμισης χρεών -ώστε να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα των ασφαλιστικών ταμείων- αλλά και οι εξελίξεις στην αγορά εργασίας κυριάρχησαν στη χθεσινή συνάντηση της ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας με τους κοινωνικούς εταίρους.
Χαρακτηριστική ήταν η τοποθέτηση του προέδρου της ΓΣΕΒΕΕ Δημήτρη Ασημακόπουλου, ο οποίος επεσήμανε πως θα υπάρξει κίνδυνος για τη βιωσιμότητα των Ταμείων και το μέλλον των συντάξεων αν φτάσει στο 40% με 45% το ποσοστό των επιχειρήσεων που δεν καταβάλλουν εισφορές (σήμερα είναι περίπου 33%).
Μετά τη χθεσινή συνάντηση τόνισε πως «πρέπει οι επιχειρήσεις να εκμεταλλευτούν τη νέα ευνοϊκή ρύθμιση χρεών, ώστε και να εξασφαλίσουν την εύρυθμη λειτουργία των επιχειρήσεων και να μη δημιουργήσουν προβλήματα στο Ταμείο».
Το επόμενο διάστημα τα Ταμεία θα στείλουν επιστολές στους οφειλέτες (ξεκινώντας από όσους χρωστούν μεγάλα ποσά), με τις οποίες θα τους καλούν να εξοφλήσουν τα χρέη τους. Οπως τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Εργασίας Γιώργος Κουτρουμάνης, «οι επιχειρήσεις που δεν θα υπαχθούν στον νέο διακανονισμό αποπληρωμής θα υποστούν τις συνέπειες των αναγκαστικών μέτρων είσπραξης (κατασχέσεις, πλειστηριασμοί)».
Σημειώνεται πως στο πλαίσιο της προσπάθειας αύξησης των εσόδων των Ταμείων το υπουργείο Εργασίας θα προχωρήσει και στην καταγραφή της περιουσίας των ασφαλιστικών φορέων. Στόχος είναι το επόμενο διάστημα να υπάρξει καλύτερη αξιοποίηση και ήδη όπως έγραψε χθες το «Εθνος» έχουν ληφθεί τα πρώτα μέτρα όσον αφορά τα ακίνητα.
Στο «μέτωπο» των μισθών ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Γ. Παναγόπουλος, ζήτησε από την υπουργό Εργασίας Λ. Κατσέλη να προχωρήσει στην επέκταση των κλαδικών συμβάσεων και σε όσες επιχειρήσεις δεν συμμετείχαν στη διαπραγμάτευση (όπως προβλέπεται και στον τελευταίο νόμο). Μάλιστα προειδοποίησε πως «αν επιχειρήσουν να καταστρατηγήσουν τη νομοθετική πρόβλεψη που θέλει να επεκτείνονται και να κηρύσσονται υποχρεωτικές οι κλαδικές συμβάσεις, η σύγκρουση θα είναι πολύ μεγάλη».
Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων για την πορεία των μισθών στη χώρα μας, ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ σημείωσε πως «πέρα από τη ρυθμισμένη αγορά υπάρχει και η αρρύθμιστη, όπου οι εργοδότες με πρόσχημα την κρίση έχουν οδηγήσει σε συμπίεση των αμοιβών και των εργασιακών δικαιωμάτων».
ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΟΚΚΑΛΙΑΡΗ
Υ.Γ ΜΑΣ................. O ΣΗΜΙΤΗΣ ΚΑΝΕΙ ΔΙΑΚΟΠΕΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ....ΝΑ ΜΠΕΙ ΦΥΛΑΚΗ ΜΕ ΤΙΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΠΟΥ ΕΙΧΕ ΠΑΡΕΙ ΧΑΘΗΚΑΝΕ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΤΩΝ ΤΑΜΕΙΩΝ.
ΑΝΤΕ ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΤΙ ΘΑ ΚΑΝΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ......ΣΤΑ ΛΟΓΙΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΣΤΗ ΠΡΑΞΗ...ΟΛΟΙ ΚΑΝΟΥΝ ΓΑΡΓΑΡΑ
ΑπάντησηΔιαγραφή