ΔΝΤ: Ωρολογιακή βόμβα χρέους απειλεί τις τράπεζες..


Οι επιβαρυμένες με χρέη τράπεζες είναι η μεγαλύτερη απειλή για την παγκόσμια χρηματοπιστωτική σταθερότητα καθώς πρέπει να αναχρηματοδοτήσουν χρέη 3,6 τρισ. δολ. που λήγουν μέσα στη προσεχή διετία, αναφέρει το ΔΝΤ στην έκθεσή του για την Παγκόσμια Χρηματοπιστωτική Σταθερότητα.
Ντομινίκ Στρος Καν Ντομινίκ Στρος Καν Πολλές ευρωπαϊκές τράπεζες χρειάζονται μεγαλύτερα αποθέματα ιδίων κεφαλαίων (κάτι που κατόρθωσαν να ικανοποιήσουν μερικώς οι αμερικανικές τράπεζες το 2009) ώστε να αποκαταστήσουν την εμπιστοσύνη των αγορών και να μειώσουν τον κίνδυνο μιας νέας χρηματοπιστωτικής κρίσης, τονίζει η έκθεση.
Συνολικά
σε όλο τον κόσμο οι τράπεζες αντιμετωπίζουν ένα "τείχος χρεών που ωριμάζουν" τη προσεχή διετία με συνέπεια οι ανάγκες αναχρηματοδότησης να είναι ιδιαίτερα έντονες για τις Ιρλανδικές και τις Γερμανικές τράπεζες. "Αυτές οι ανάγκες χρηματοδότησης των τραπεζών συμπίπτουν χρονικά με τις ανάγκες αναχρηματοδότησης των κρατικών χρεών αυξάνοντας έτσι τον ανταγωνισμό για σπάνιους χρηματοδοτικούς πόρους" τονίζει το ΔΝΤ.
Το κρατικό χρέος είναι γενικά υψηλό και σε επικίνδυνα ανοδικό μονοπάτι σε πολλές αναπτυγμένες οικονομίες, επισήμανε το ΔΝΤ επαναλαμβάνοντας την προειδοποίησή του για τις ΗΠΑ και την Ιαπωνία οι οποίες έχουν δρομολογήσει μία επικίνδυνη δυναμική αύξησης χρέους. Όπως διευκρίνισε, οι αναπτυγμένες οικονομίες "ζουν επικίνδυνα" με υψηλά βάρη χρεών και αντιμετωπίζουν το δύσκολο καθήκον να προσπαθούν να περιορίσουν τα δημόσια ελλείμματά τους χωρίς να ανακόψουν την οικονομική ανάκαμψη.
Ωστόσο, ο Πρόεδρος του ΔΝΤ, Ντομινίκ Στρος Καν, προειδοποίησε τις χώρες να μην περικόψουν πολύ τους προϋπολογισμούς τους γιατί αυτό θα αυξήσει την μακροχρόνια ανεργία μετατρέποντας ορισμένα κυκλικά προβλήματα σε διαρθρωτικά. Πάντως, το ΔΝΤ διαπίστωσε πως η παγκόσμια χρηματοπιστωτική σταθερότητα βελτιώθηκε το τελευταίο εξάμηνο.
http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=267271

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Όλες οι απαντήσεις που έχουν ως στόχο να προάγουν τον διάλογο και την ανεύρεση της αλήθειας καλοδεχούμενες, σχόλια και απαντήσεις που είναι εκτός θέματος και δεν ταιριάζουν σε έλληνες θα απορρίπτονται χωρίς κανέναν ενδοιασμό .