Κυρίαρχοι από χθες οι Γερμανοί στον ΟΤΕ...

Το ελληνικό Δημόσιο κατέχει πλέον μόλις το 10% των μετοχών του οργανισμού

Γερμανική επιχείρηση είναι από χθες ο ΟΤΕ μετά την εξαγορά από την Deutsche Telekom επιπλέον 10% των μετοχών που κατείχε το Δημόσιο στη μεγαλύτερη ελληνική επιχείρηση. Η Ελλάδα είναι η τρίτη χώρα στην Ευρώπη, μετά τη Βρετανία και την Ισπανία, με πλήρως ιδιωτικοποιημένο τον τομέα των τηλεπικοινωνιών. Το ελληνικό Δημόσιο κατέχει πλέον, αμέσως ή εμμέσως, μόλις το 10% των μετοχών του οργανισμού. Την αγορά μέσω του Χρηματιστηρίου Αθηνών του 10% των μετοχών εκ μέρους της Deutsche Telekom υλοποίησε η διεθνής εταιρεία Goldman Sachs αγοράζοντας 49.015.038 μετοχές του ΟΤΕ από το ελληνικό Δημόσιο, έναντι συνολικού τιμήματος 391.630.000 ευρώ.
Ηδη, από την περασμένη εβδομάδα η Διυπουργική Επιτροπή Αποκρατικοποιήσεων είχε εγκρίνει τη μεταβίβαση του πακέτου με τίμημα 7,99 ευρώ ανά μετοχή. Σε σύγκριση με την τιμή στην οποία είχε μεταβιβαστεί το πρώτο πακέτο (26 ευρώ ανά μετοχή), το τωρινό τίμημα είναι 68% χαμηλότερο.
Ετσι, το ελληνικό Δημόσιο παύει να έχει ουσιαστικό λόγο στη διαχείριση του μεγαλύτερου τηλεπικοινωνιακού οργανισμού της χώρας.
n Τη σύνθεση του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου Α.Ε. κατέθεσε χθες με επιστολή του στον πρόεδρο της Βουλής ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος, προκειμένου να εκφράσει τη γνώμη της η αρμόδια Επιτροπή όπως προβλέπεται από τον νόμο.
Για τη θέση του προέδρου προτείνεται ο Ιωάννης Κουκιάδης, ομότιμος καθηγητής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, πρώην υπουργός και πρώην ευρωβουλευτής. Για τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου προτείνεται ο Kωνσταντίνος Μητρόπουλος, διδάκτωρ του London Business School, στέλεχος επιχειρήσεων του ιδιωτικού τομέα. Εντεταλμένος σύμβουλος (εκτελεστικό μέλος) θα είναι ο Ανδρέας Ταπραντζής, πρώην γενικός διευθυντής και διευθύνων σύμβουλος των ΕΛ.ΤΑ. Ως μέλη προτείνονται ο Αντώνιος Βαρθολομαίος, πρώην πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΕΥΔΑΠ, και η Αννα Ζωηρού, οικονομολόγος, σύμβουλος επιχειρήσεων και επιστημονική σύμβουλος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Όλες οι απαντήσεις που έχουν ως στόχο να προάγουν τον διάλογο και την ανεύρεση της αλήθειας καλοδεχούμενες, σχόλια και απαντήσεις που είναι εκτός θέματος και δεν ταιριάζουν σε έλληνες θα απορρίπτονται χωρίς κανέναν ενδοιασμό .