Φορο-ψαλίδι στους μισθούς

Τι φέρνει η νέα, αυξημένη παρακράτηση φόρου για μισθωτούς και συνταξιούχους

Ρεπορτάζ: Γιώργος Φιντικάκης

Μείωση θα διαπιστώσουν από αυτόν τον μήνα στις καθαρές αποδοχές τους περίπου 3,5 εκατομμύρια μισθωτοί άνω των 30 ετών και συνταξιούχοι μέχρι 65 ετών, που έχουν μηνιαίες αποδοχές από 750 ευρώ και άνω, καθώς από την 1η Ιουλίου τέθηκε σε ισχύ η νέα αυξημένη παρακράτηση φόρου στα εισοδήματα.
Μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα χωρίς παιδιά θα υποστούν μείωση μισθού, λόγω της αυξημένης παρακράτησης φόρου, η οποία θα φτάνει ακόμη και τα 28 ευρώ τον μήνα, ενώ αν έχουν - για παράδειγμα - δύο παιδιά θα βάλουν στην τσέπη έως και 38 ευρώ λιγότερα. Αντίστοιχα, οι μισθωτοί του δημόσιου τομέα και οι συνταξιούχοι θα πάρουν από 33 ευρώ λιγότερα, ενώ δημόσιοι υπάλληλοι που έχουν δύο παιδιά θα χάσουν έως και 44 ευρώ.
Οσο για τον επιπλέον φόρο που θα προκύψει λόγω της αναδρομικής μείωσης του αφορολόγητου ορίου που αφορά τα εισοδήματα τα οποία αποκτήθηκαν από την 1η Ιανουαρίου, θα εισπραχθεί με την εκκαθάριση της φορολογικής δήλωσης του 2012.

Βγήκε η εγκύκλιος. Χθες κυκλοφόρησε η εγκύκλιος για τον τρόπο με τον οποίο θα εφαρμοστεί η νέα αυξημένη παρακράτηση στους μισθούς και τις συντάξεις, με βάση τη νέα φορολογική κλίμακα που προβλέπει τη μείωση του αφορολόγητου ορίου στα 8.000 ευρώ από τα 12.000 ευρώ (και τη φορολόγηση με συντελεστή 10% για το τμήμα του εισοδήματος από τα 8.000 έως τα 12.000 ευρώ).
Ετσι, για πρώτη φορά μισθωτός του ιδιωτικού τομέα με μηνιαίο εισόδημα 833 ευρώ θα έχει κρατήσεις 14 ευρώ τον μήνα, ενώ μισθωτός με εισόδημα 1.000 ευρώ θα έχει κρατήσεις 28 ευρώ. Μείωση κατά 28 ευρώ θα δουν στον μισθό τους και οι έχοντες εισοδήματα 1.000 ευρώ και άνω. Επίσης, για πρώτη φορά μισθωτός του ιδιωτικού τομέα με δύο παιδιά και μηνιαίο εισόδημα 1.167 ευρώ θα έχει κράτηση φόρου 32,4 ευρώ.

Διόρθωση τον Αύγουστο. Στην εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών διευκρινίζεται ότι αν τον μήνα Ιούλιο έχει γίνει σε κάποιον μισθωτό παρακράτηση φόρου με την παλαιά φορολογική κλίμακα (δηλαδή πριν από τη μείωση του αφορολογήτου), τότε τον Αύγουστο θα πρέπει να υπολογιστεί ξανά η παρακράτηση και η όποια διαφορά προκύψει θα συμψηφιστεί με τον φόρο του Αυγούστου.

Σε δώρα - επιδόματα. Επισημαίνεται επίσης ότι ο ίδιος φόρος που παρακρατείται για τους μισθούς ή τις συντάξεις θα πρέπει να παρακρατηθεί και από το ποσό που καταβάλλεται ως δώρο Χριστουγέννων, δώρο Πάσχα ή ως επίδομα αδείας. Εστω, για παράδειγμα, άγαμος μισθωτός του Δημοσίου με καθαρές μηνιαίες αποδοχές 1.850 ευρώ, που παίρνει δώρο Χριστουγέννων 450 ευρώ. Με βάση τη νέα κλίμακα θα καταβάλει φόρο 2.612 ευρώ, θα του παρακρατείται κάθε μήνα ποσό ύψους 214,4 ευρώ και το ίδιο ποσό θα του παρακρατηθεί από το δώρο των Χριστουγέννων.
http://www.tanea.gr/oikonomia/article/?aid=4641963

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Όλες οι απαντήσεις που έχουν ως στόχο να προάγουν τον διάλογο και την ανεύρεση της αλήθειας καλοδεχούμενες, σχόλια και απαντήσεις που είναι εκτός θέματος και δεν ταιριάζουν σε έλληνες θα απορρίπτονται χωρίς κανέναν ενδοιασμό .