Πιέσεις να αγοράσει η Ελλάδα γερμανικά όπλα με αντάλλαγμα τη δόση...

Από το OXI ALLO KAPBOYNO

Αποκαλυπτικό είναι το ρεπορτάζ που φιλοξενεί η γερμανική εφημερίδα Welt για τα συμβόλαια στρατιωτικού εξοπλισμού που υπογράφουν οι γερμανικές εταιρείες με τις ελληνικές αρχές. Σύμφωνα με την εφημερίδα το Βερολίνο δεν έχει πρόβλημα όχι μόνο να επωφεληθεί, αλλά ακόμη και να...  πιέσει για προγράμματα που… δεν τα αγγίζει η λιτότητα του Μνημονίου.
«Εάν δοθεί η επόμενη δόση, υπάρχει πραγματικό ενδεχόμενο να υπογραφούν νέα συμβόλαια» αναφέρει -ή «υπόσχεται…»- παράγοντας από την Αθήνα, ενώ η εφημερίδα σημειώνει πως Ελλάδα και Πορτογαλία είναι οι καλύτεροι αγοραστές της γερμανικής πολεμικής βιομηχανίας.
Η εφημερίδα σημειώνει ως «παράλογο» το ότι ενώ οι επόμενοι μήνες θεωρούνται κρίσιμοι ακόμη και για την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη, η λιτότητα έχει οδηγήσει τους γιατρούς στα νοσοκομεία σε απεργία και εξυπηρέτηση μόνο των επειγόντων περιστατικών, στα σχολεία δεν υπάρχουν βιβλία και οι δημόσιοι υπάλληλοι απεργούν για το φόβο των απολύσεων, τα πακέτα μέτρων «έχουν προσπεράσει σχεδόν χωρίς ίχνη το στρατό και τους εξοπλισμούς».
Στο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης, συνεχίζει η Welt, προβλέπεται μείωση μόνο 0,2% στους εξοπλισμούς -δηλαδή κάπου 457 εκατ. ευρώ, τα οποία όμως, συνεχίζει η εφημερίδα, πρέπει να συγκριθούν με τη «μείωση 1,8 δισ. ευρώ στις κοινωνικές δαπάνες».
Η εφημερίδα επικαλείται μάλιστα παράγοντα στην Αθήνα, ο οποίος βρίσκεται μονίμως κοντά στις συζητήσεις για τα εξοπλιστικά προγράμματα. «Εάν εκταμιευτεί το Μάρτιο η επόμενη δόση των 80 δισ. ευρώ, υπάρχει σημαντική πιθανότητα να συναφθούν νέα συμβόλαια», σύμφωνα με τον οποίο «ακόμη και εάν περισσέψει ένα δισ., μπορεί να υπάρξει δεσμευτική παραγγελία για ένα Eurofighter ή μία φρεγάτα».
Μεγάλη κερδισμένη είναι σταθερά η γερμανική εξοπλιστική βιομηχανία, όπως και στην περίπτωση της (εξίσου υπερχρεωμένης) Πορτογαλίας, σημειώνει η Welt. Στο ερώτημα γιατί οι εξοπλιστικές δαπάνες είναι, φαινομενικά τουλάχιστον, δυσανάλογα υψηλές του μεγέθους της χώρας, η εφημερίδα αναφέρει την απάντηση του πρώην υπουργού Εξωτερικών Δημήτρη Δρούτσα που υπενθυμίζει τον «εξοπλιστικό διαγωνισμό» με την Τουρκία και πως «είτε το θέλουμε είτε όχι, η Ελλάδα υποχρεούται να διαθέτει ισχυρό στρατό».
Και σχολιάζει σε αυτό το σημείο η εφημερίδα: «Ο Δ. Δρούτσας δεν φοβόται για αντιρρήσεις από τον ελληνικό πληθυσμό, καθώς ο ελληνικός στρατιωτικός τομέας υπόσχεται ασφάλεια, αλλά και θέσεις εργασίας».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Όλες οι απαντήσεις που έχουν ως στόχο να προάγουν τον διάλογο και την ανεύρεση της αλήθειας καλοδεχούμενες, σχόλια και απαντήσεις που είναι εκτός θέματος και δεν ταιριάζουν σε έλληνες θα απορρίπτονται χωρίς κανέναν ενδοιασμό .