Η Σκύλλα και η Χάρυβδη απειλούν ανεξαιρέτως όλες τις Ελληνικές επιχειρήσεις

Αποτέλεσμα εικόνας για skyla kai xarybdh Η Σκύλλα και η Χάρυβδη

"Tα δυο σύγχρονα τέρατα που απειλούν ανεξαιρέτως όλες τις Ελληνικές επιχειρήσεις, ανεξαρτήτου μεγέθους και αντικειμένου..."

 Του Μιχάλη Ναλμπάντη, στρατηγιστή-αρθρογράφου

Η Σκύλλα και η Χάρυβδη ήταν δυο φοβερά τέρατα της ελληνικής μυθολογίας που κατοικούσαν στην είσοδο του πορθμού του Βοσπόρου, στην ευρωπαϊκή ακτή η Σκύλλα και στην ασιατική η Χάρυβδη.  Σύμφωνα με το μύθο, τα δυο τέρατα βρίσκονταν το ένα  απέναντι από το άλλο, σε ένα στενό θαλάσσιο πέρασμα που σύμφωνα με τον Όμηρο, ονομαζόταν Πλαγκτές Πέτρες. Το πέρασμα αυτό ήταν εντελώς αδύνατο να το διασχίσει κάποιο πλοίο, λόγω της φοβερής κατάστασης που επικρατούσε εκεί από την παρουσία των δυο τεράτων, ούτε πουλί πετούμενο δε γλίτωνε, αν τολμούσε να το περάσει. Μεταγενέστερα οι μυθογράφοι μετέφεραν την κατοικία των δύο τεράτων στον πορθμό της Μεσσήνης, μεταξύ Ιταλίας και Σικελίας. Τα δυο τόσο φοβερά και επικίνδυνα για τους ναυτικούς τέρατα εμπλέκονται στους μύθους τόσο του Οδυσσέα όσο και των Αργοναυτών, οι οποίοι πέρασαν από τα στενά αυτά με μικρές απώλειες,  λόγω της εύνοιας της Θεάς Ήρας που παρακάλεσε το Θεό της θάλασσας Ποσειδώνα,  να αποκοιμίσει τόσο τη Σκύλλα όσο και τη Χάρυβδη. Ο πανάρχαιος μύθος της Σκύλλας και της Χάρυβδης περιγράφει με τον πιο ουσιαστικό τρόπο την κατάσταση που αντιμετωπίζει η επιχειρηματικότητα στη σύγχρονη Ελλάδα.
Αβεβαιότητα από τη μια και υπερφορολόγηση από την άλλη, είναι τα δυο σύγχρονα τέρατα που απειλούν ανεξαιρέτως όλες τις Ελληνικές επιχειρήσεις, ανεξαρτήτου μεγέθους και αντικειμένου.
Η οικονομική κατάσταση της χώρας μας εν έτη 2017 δεν έχει ακόμα επανέλθει στα επίπεδα του 2014 και ενώ διανύουμε το έβδομο συνεχόμενο έτος της οικονομικής κρίσης και των μνημονίων.
Η Ελλάδα και εφέτος κατατάσσεται στην 57η θέση μεταξύ 63 χωρών από την 56η την οποία κατείχε κατά την περσινή χρονιά, σύμφωνα με την Παγκόσμια Επετηρίδα Ανταγωνιστικότητας (WCY) του IMD, την ώρα που η επιχειρηματικότητα συρρικνώνεται, η ανεργία αυξάνεται και φυσικά μοναδικό διέξοδο επιβίωσης των ελληνικών επιχειρήσεων αποτελεί η μετεγκατάσταση τους σε κάποια γειτονική χώρα των Βαλκανίων. Η οπισθοδρόμηση της Ελληνικής οικονομίας σε όρους ανταγωνιστικότητας δυστυχώς συνεχίστηκε και για το 2017. Η χώρα μας κατατάσσεται στην ίδια θέση όπως και το 2014 γεγονός που από μόνο του αποδεικνύει την αναποτελεσματικότητα των πολιτικών ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας που εφαρμόστηκαν στη χώρα μας.
Υπερφορολόγηση, γραφειοκρατία, κρατισμός, πρόστιμα και κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών ( περίπου 900 ημερησίως)  οδηγούν την πλειονότητα των ήδη καταπονημένων ελληνικών επιχειρήσεων στα όρια τους.
Μόνο για το 2016, 300 νέες επιχειρήσεις ελληνικών συμφερόντων ιδρύθηκαν στη Ρουμανία, μια ευρωπαϊκή χώρα με ισχυρό ρυθμό ανάπτυξης. Συνολικά η Ελληνική επιχειρηματική παρουσία στη γείτονα χώρα αριθμεί περίπου 7.000 εταιρίες και περί τα 4 δις Ευρώ επενδυμένα κεφάλαια. Για τη δε Βουλγαρία με την οποία η χώρα μας μοιράζεται κοινά σύνορα η κατάσταση είναι υπέρ του δέοντος αξιοσημείωτη. 17000 ελληνικές επιχειρήσεις που απασχολούν πλέον των 70.000 ατόμων και φυσικά με εντυπωσιακή αυξητική τάση ετησίως.
Εάν οι πολιτικές «ανάπτυξης» που εφαρμόζονται στη χώρα μας τελικά και εκ των πραγμάτων ωφελούν πολλαπλασιαστικά τις οικονομίες των γειτονικών μας χωρών, τότε είμαστε καταδικασμένοι να ζούμε και να εργαζόμαστε εσαεί υπό το καθεστώς των μνημονίων, της ένδειας και της απαξίας.

 http://www.greekvision.ca/


 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Όλες οι απαντήσεις που έχουν ως στόχο να προάγουν τον διάλογο και την ανεύρεση της αλήθειας καλοδεχούμενες, σχόλια και απαντήσεις που είναι εκτός θέματος και δεν ταιριάζουν σε έλληνες θα απορρίπτονται χωρίς κανέναν ενδοιασμό .