Περισσότεροι από 610 οι άνθρωποι που κρατούνται στο Ισραήλ ...ανάμεσά στους οποίους υπάρχουν και 31 Έλληνες.



Πάνω από 610 άτομα έχουν μεταφερθεί στη φυλακή της Ντιρ Σέβα, ανάμεσά στους οποίους υπάρχουν και 31 Έλληνες.
Εξακόσια δέκα άτομα έχουν μεταφερθεί στη φυλακή της Ντιρ Σέβα ως κρατούμενοι, μέχρι να εκδικαστεί η υπόθεσή τους από ισραηλινό δικαστήριο.
Ανάμεσά τους 31 Έλληνες, τους οποίους και επιχειρεί να επισκεφθεί ο επικεφαλής της ελληνικής πρεσβείας στο Τελ-Αβίβ κ. Κυριάκος Λουκάκης.
Οι ισραηλινές αρχές επισημαίνουν ότι δεν πρόκειται για φυλακισμένους, αλλά για κρατούμενους σε έναν ειδικά διαμορφωμένο χώρο των φυλακών.ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ
Μέχρι στιγμής, εξακολουθεί να αποτελεί ζητούμενο το νομικό καθεστώς κράτησής τους.
Το Ισραήλ δεν έχει διασαφηνίσει εάν κρατούνται γιατί αρνήθηκαν να αποδεχτούν την απέλασή τους και να υπογράψουν το χαρτί που ζητούν οι ισραηλινές αρχές, ή γιατί οι ίδιοι οι κρατούμενοι έχουν αποφασίσει να κινηθούν νομικά κατά της στρατιωτικής ενέργειας του Ισραήλ, που είχε ως αποτέλεσμα τη σύλληψή τους σε διεθνή ύδατα.
Ο Έλληνας πρέσβης επέδωσε σήμερα ψήφισμα διαμαρτυρίας στις αρμόδιες ισραηλινές αρχές, ζητώντας την άμεση απελευθέρωση των Ελλήνων πολιτών, αφού όπως επισημαίνεται στο διάβημα, η σύλληψή τους έγινε σε διεθνή ύδατα, με αποτέλεσμα να καταρρέει ο ισχυρισμός του Ισραήλ για προσπάθεια παράνομης εισόδου στη χώρα.
Στο εσωτερικό του Ισραήλ υπάρχει και σήμερα κύμα αντιδράσεων με συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας στα Ιεροσόλυμα, στο βόρειο Ισραήλ και απεργία, την οποία έχουν κηρύξει στο σύνολο των πόλεών τους οι Ισραηλινοί πολίτες αραβικής καταγωγής (στο βόρειο Ισραήλ).
Επίσης άλλοι 45 επιβάτες των πλοίων, οι περισσότεροι Τούρκοι, νοσηλεύονται σε διάφορα νοσοκομεία. Σύμφωνα με το ραδιόφωνο, σε νοσοκομεία έχουν μεταφερθεί και έξι ισραηλινοί στρατιώτες που τραυματίστηκαν στη διάρκεια της επιχείρησης.
Τουλάχιστον εννιά άνθρωποι σκοτώθηκαν χθες Δευτέρα όταν ισραηλινοί κομάντος επιτέθηκαν στα πλοία που μετέφεραν ανθρωπιστική βοήθεια στους Παλαιστίνιους της Λωρίδας της Γάζας.
Οι επιβάτες που κρατούνται θα ανακριθούν στη διάρκεια της ημέρας και οι αρμόδιες αρχές θα αποφασίσουν αν θα αφεθούν ελεύθεροι ή αν θα τους απαγγελθούν κατηγορίες.
«Η επιχείρηση δεν ήταν επιτυχημένη»
Ο πρεσβευτής του Ισραήλ στο Λονδίνο παραδέχτηκε σήμερα πως η ισραηλινή στρατιωτική επέμβαση χθες Δευτέρα εναντίον της ανθρωπιστικής νηοπομπής με προορισμό τη Γάζα «δεν ήταν επιτυχημένη».
«Είναι προφανές ότι αυτή (η επιχείρηση) δεν είχε επιτυχία», δήλωσε ο Ρον Πρόσορ μιλώντας στο ραδιόφωνο του BBC4.
«Είναι σωστό να πούμε πως η επιχείρηση αυτή δεν ήταν επιτυχημένη και η απώλεια σε ανθρώπινες ζωές είναι τραγική, όμως μην ξεχνάτε πως οι άνθρωποι πάνω στο πλοίο συμπεριφέρθηκαν με φρικτό τρόπο», τόνισε ο Ισραηλινός διπλωμάτης.
«Φυσικά, αυτό που συνέβη είναι μια τραγωδία», τόνισε στο Sky News.
Σύμφωνα με τον ίδιο, ο στολίσκος προειδοποιήθηκε «πολλές φορές» μάταια να σταματήσει, εξήγησε ο ίδιος στο BBC. Επίσης επισήμανε πως οι «ακτιβιστές» που βρίσκονταν σε ένα από τα πλοία κράδαιναν μαχαίρια και σιδερένιους λοστούς στους Ισραηλινούς κομάντος.
«Πραγματικά έκαναν ό,τι μπορούσαν για να προκαλέσουν αντιπαράθεση και οι ακτιβιστές αυτοί άλλαξαν τη διάσταση αυτού που υποτίθεται πως ήταν ένα ανθρωπιστικό πρόβλημα», συνέχισε ο Πρόσορ.
Υπογραμμίζοντας πως τίποτε βίαιο δεν συνέβη στα πέντε από τα έξι πλοία του στολίσκου, ο Πρόσορ κατέληξε λέγοντας πως το Ισραήλ βρίσκεται «σε κατάσταση πολέμου» με τους τρομοκράτες της Γάζας και προσπάθησε να προστατευτεί.
«Άμεση και αμερόληπτη» έρευνα ζητούν Ε.Ε. και Ρωσία
Η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Ρωσία ζήτησαν σήμερα μία «πλήρη και αμερόληπτη έρευνα» στο θέμα της αιματηρής ισραηλινής επίθεσης στην ανθρωπιστική νηοπομπή, με κοινή ανακοίνωσή τους που εξεδόθη στο πλαίσιο της ρωσο-ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής, που διεξάγεται στην πόλη Ροστόφ στον ποταμό Ντον, στη νότια Ρωσία.
Όπως αναφέρεται σε κοινή δήλωση του υπουργού Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ και της ύπατης εκπροσώπου της ΕΕ Κάθριν Άστον, η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Ρωσία εκφράζουν τη λύπη τους για την απώλεια των ανθρώπινων ζωών και «ζητούν πλήρη και αμερόληπτη έρευνα» για τις συνθήκες του συμβάντος, αλλά και άμεση άρση του αποκλεισμού που θα επιτρέψει τη ροή ανθρωπιστικής βοήθειας, αγαθών και ανθρώπων προς τη Γάζα.
Τουρκικά αεροσκάφη στο Ισραήλ για τη μεταφορά τραυματιών
Δύο στρατιωτικά ασθενοφόρα αεροσκάφη αναχώρησαν στις 8.50 το πρωί για το Ισραήλ, για την παραλαβή 20 Τούρκων πολιτών που κρατούνται στο Ισραήλ μετά τη χθεσινή επίθεση, ενώ με ενδιαφέρον αναμένεται η ομιλία που θα κάνει σήμερα στην κοινοβουλευτική ομάδα του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης ο τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ο οποίος έφτασε το πρωί στην Άγκυρα, προερχόμενος από τη Χιλή.
Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα η τουρκική «διεύθυνση αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών και έκτακτων καταστάσεων» εκτός από τα δύο στρατιωτικά αεροσκάφη, αναχώρησε στις 10.30 και τρίτο ασθενοφόρο αεροσκάφος του τουρκικού υπουργείου υγείας.
Ο Ερντογάν μιλώντας στους δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια της πτήσης προς την Άγκυρα, είπε «ελπίζω οι αποφάσεις μας να είναι για το καλό του έθνους μας». Δήλωση η οποία προβάλλεται από τα τουρκικά ΜΜΕ τα οποία αναφέρουν ότι ο Τούρκος πρωθυπουργός ενδέχεται να ανακοινώσει «νέες αποφάσεις» στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματός του.
Συνεδριάζει εκτάκτως το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ
Το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών πρόκειται να συνεδριάσει εκτάκτως σήμερα στις 13:00 GMT (16:00 ώρα Ελλάδας), με θέμα την ισραηλινή στρατιωτική επίθεση στη διεθνή ανθρωπιστική νηοπομπή που κατευθυνόταν προς τη Γάζα.
«Το Συμβούλιο θα πραγματοποιήσει έκτακτη συνεδρίαση για το επεισόδιο με την ανθρωπιστική νηοπομπή στη Γάζα στις 13:00-16:00 GMT (16:00-19:00 ώρα Ελλάδας)», αναφέρεται στην ανακοίνωση τύπου που εξέδωσε ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου, στην οποία διευκρινίζεται ότι το Συμβούλιο συγκλήθηκε ύστερα από αίτημα του Αραβικού Συνδέσμου και του Οργανισμού Ισλαμικής Διάσκεψης.
Για μαζική επίθεση εναντίον της Γάζας κατηγορεί το Ισραήλ το Ιράν
Ο Ιρανός πρόεδρος Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ κατηγόρησε το Ισραήλ για σχεδιασμό μιας «μαζικής επίθεσης» εναντίον της Γάζας και πρόσθεσε ότι αυτή θα προκαλέσει «καταιγίδα οργισμένων αντιδράσεων στην περιοχή με αποτέλεσμα τον αφανισμό» του εβραϊκού κράτους.
«Έχουμε ακριβείς πληροφορίες ότι οι Ισραηλινοί σχεδίασαν μια μαζική επίθεση εναντίον της Γάζας για να αντισταθμίσουν τις προηγούμενες αποτυχίες», τόνισε ο Αχμαντινετζάντ σε ομιλία του που αναμεταδόθηκε από την κρατική τηλεόραση.
«Σας προειδοποιώ. Αν αυτή τη φορά διαπράξετε ένα έγκλημα εναντίον της Γάζας, η καταιγίδα της οργής που θα προκληθεί στην περιοχή θα σας αφανίσει», είπε χαρακτηριστικά ο Ιρανός πρόεδρος.
Ο Αχμαντινετζάντ είπε ακόμα πως «οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους έχουν το δικό τους μερίδιο στο έγκλημα αυτό με το να ανέχονται συνεχώς τα σιωνιστικά εγκλήματα».
Νέες διεθνείς αντιδράσεις
Η Αυστραλία καταδίκασε σήμερα την αιματηρή επιδρομή Ισραηλινών κομάντος εναντίον του διεθνούς ανθρωπιστικού στολίσκου που κατευθυνόταν στη Γάζα, κρίνοντας «επιτακτική» την έναρξη ανεξάρτητης έρευνας.
«Η αυστραλιανή κυβέρνηση καταδικάζει οιαδήποτε χρήση βίας υπό αυτές τις συνθήκες», δήλωσε ο πρωθυπουργός Κέβιν Ρουντ. «Είμαστε ιδιαίτερα ανήσυχοι για τις απώλειες ανθρώπινων ζωών».
Ο Ρουντ έκρινε «επιτακτικό» η ισραηλινή κυβέρνηση να ξεκινήσει «άμεσα ανεξάρτητη έρευνα» σε σχέση με όσα διαδραματίστηκαν και να παραδώσει το πόρισμά της γρήγορα στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. «Αν οι ισραηλινές αρχές δεν προχωρήσουν σε αυτό, θα πρέπει να εξετάσουμε τη διεξαγωγή μιας άλλης μορφής έρευνας», τόνισε.
Τουλάχιστον εννέα άνθρωποι που επέβαιναν στην ανθρωπιστική νηοπομπή σκοτώθηκαν τη Δευτέρα, όταν Ισραηλινοί κομάντος πραγματοποίησαν έφοδο στα πλοία, σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό.
Ένας Αυστραλός που επέβαινε στο στολίσκο υποβλήθηκε σε εγχείρηση μετά τον τραυματισμό του στο πόδι από σφαίρα. Άλλοι τέσσερις Αυστραλοί, δύο μεταξύ αυτών δημοσιογράφοι, κρατούνται από τις ισραηλινές αρχές, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Στίβεν Σμιθ μιλώντας στο κοινοβούλιο.
Την ίδια ώρα η Ινδία καταδίκασε την επιδρομή των Ισραηλινών κομάντος τονίζοντας ότι η ειρήνη στην περιοχή μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσω του ειρηνικού διαλόγου.
«Η Ινδία εκφράζει τη λύπη της για την τραγική απώλεια ανθρώπινων ζωών και για όσα αναφέρονται για τραυματισμούς ανθρώπων που επέβαιναν στα πλοία τα οποία μετέφεραν ανθρωπιστική βοήθεια», αναφέρεται σε ανακοίνωση του ινδικού υπουργείου Εξωτερικών.
«Δεν μπορεί να υπάρχει δικαιολογία σε μια τέτοια χωρίς διακρίσεις χρήση βίας, την οποία καταδικάζουμε. Είναι πάγια πεποίθησή μας ότι η διαρκής ειρήνη και ασφάλεια στην περιοχή μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσω του ειρηνικού διαλόγου και όχι μέσω της χρήσης βίας», προστίθεται στην ανακοίνωση.
Στη Βρετανία ο πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον κάλεσε το Ισραήλ να απαντήσει «εποικοδομητικά» στις «νομιμοποιημένες επικρίσεις» για την ισραηλινή εισβολή στη διεθνή νηοπομπή, ανακοίνωσε σήμερα κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Ο Κάμερον χαρακτήρισε «απαράδεκτη» την ενέργεια του Ισραήλ και ζήτησε από τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου να μην ξανασυμβεί ανάλογο περιστατικό, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν αργά χθες Δευτέρα.
Στο μεταξύ το Φόρεϊν Οφις επιβεβαίωσε ότι ένας Βρετανός τραυματίστηκε κατά την επέμβαση των Ισραηλινών κομάντος και έλαβε ιατρική θεραπεία.
Στην Ιταλία ο υπουργός Εξωτερικών Φράνκο Φρατίνι προέτρεψε σήμερα το Ισραήλ να προβεί σε μια «κίνηση διπλωματικής αποκλιμάκωσης εντείνοντας τις ειρηνευτικές προσπάθειες» μετά τη «δριμύτατη» έφοδο εναντίον της νηοπομπής.
«Πιστεύω ότι το Ισραήλ αυτή τη στιγμή έχει μια μεγάλη ευκαιρία μετά τη βαρύτατη αυτή ενέργεια. Ύστερα από αυτό το ειλικρινά ανεξήγητο και απολύτως σοβαρό λάθος, θα μπορούσε να προβεί σε μια κίνηση αποκλιμάκωσης και να πει εντείνουμε τις ειρηνευτικές προσπάθειες, επισπεύδουμε τις διαπραγματεύσεις, δίνουμε ένα κράτος στους Παλαιστίνιους», δήλωσε στη δημόσια ιταλική τηλεόραση RAI και συμπλήρωσε:
«Οι συνέπειες (της ισραηλινής επιδρομής) δυστυχώς δεν θα είναι εύκολο να αποτιμηθούν και δεν θα είναι μικρές. Ελπίζω ειλικρινά ότι η σύνοδος κορυφής του Αραβικού Συνδέσμου δεν θα αποφασίσει να παγώσει την ειρηνευτική διαδικασία».
Έξι Ιταλοί που μετείχαν στην αποστολή Free Gaza, κρατούνται από τις ισραηλινές αρχές και θα τους επισκεφθεί σήμερα υπάλληλος της ιταλικής πρεσβείας, ανακοινώθηκε από το ιταλικό υπουργείο Εξωτερικών.
Ιρλανδία: «Απαράδεκτη» η σύλληψη πολιτών σε διεθνή ύδατα
Ο υπουργός Εξωτερικών της Ιρλανδίας Μίτσελ Μάρτιν καταδίκασε σήμερα την «απαράδεκτη» σύλληψη των επτά Ιρλανδών πολιτών από το Ισραήλ, κατά τη χθεσινή επιδρομή στη διεθνή ανθρωπιστική νηοπομπή, και ζήτησε την «άμεση και άνευ όρων» απελευθέρωσή τους.
«Συνάντησα τον ισραηλινό πρέσβη χθες το βράδυ (Δευτέρας) και του κατέστησα σαφές ότι η ιρλανδική κυβέρνηση αναμένει την άμεση και άνευ όρων απελευθέρωση όλων των κρατουμένων Ιρλανδών πολιτών», αναφέρεται στην ανακοίνωση του κ. Μάρτιν.
«Τα επτά αυτά άτομα δεν εισήλθαν παράνομα στο Ισραήλ. Αντίθετα, συνελήφθησαν σε διεθνή ύδατα, μεταφέρθηκαν στο Ισραήλ και κλήθηκαν να υπογράψουν έγγραφα που επιβεβαίωναν ότι εισήλθαν παράνομα. Είναι απλά απαράδεκτο», κατέληξε ο υπουργός.
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Όλες οι απαντήσεις που έχουν ως στόχο να προάγουν τον διάλογο και την ανεύρεση της αλήθειας καλοδεχούμενες, σχόλια και απαντήσεις που είναι εκτός θέματος και δεν ταιριάζουν σε έλληνες θα απορρίπτονται χωρίς κανέναν ενδοιασμό .