Κατάθεση «καίει» τον Κυρ. Μητσοτάκη .γράφει ο Γιώργος Πίκουλας

Μετά την άρνηση του οικονομικού διευθυντή της Siemens Ρούντολφ Φίσερ να... δωρίσει -όπως επιθυμούσε ο Μ. Χριστοφοράκος- στον Κυρ. Μητσοτάκη τον Ιανουάριο του 2008 ένα τηλεφωνικό κέντρο αξίας 160.000 ευρώ, ο βουλευτής ενεργοποίησε τη συμφωνία για την πληρωμή του μέσω διακανονισμού.
Την ίδια ώρα, πάνω από τις μισές συναντήσεις και τηλεφωνικές ή δικτυακές επαφές του Μ. Χριστοφοράκου με πολιτικά πρόσωπα και μέλη των οικογενειών τους, σχετίζονται με μέλη της οικογένειας Μητσοτάκη, όπως έκανε γνωστό το ΠΑΣΟΚ κωδικοποιώντας τα στοιχεία από το ημερολόγιο Χριστοφοράκου.
Κατά τη διάρκεια της προχθεσινής κατ’ αντιπαράσταση κατάθεσης του πρώην οικονομικού διευθυντή της Siemens Ελλάς Ρούντολφ Φίσερ και της γραμματέως του πρώην ισχυρού άνδρα της Siemens, ο πρώτος επιβεβαίωσε ότι αρνήθηκε να πληρώσει το τηλεφωνικό κέντρο που είχε παραγγείλει ο Κυρ. Μητσοτάκης τον Ιούνιο του 2007 λέγοντας ότι «δεν είχε εγκρίνει αυτή τη δαπάνη θεωρώντας ότι αυτό δεν εμπίπτει σε εκείνα που χρηματοδοτεί η εταιρεία».
Συγκεκριμένα, διαβάστε την συνέχεια ΕΔΩ
ο κ. Φίσερ υποστήριξε ότι «τον Ιανουάριο του 2008 ήρθε στα χέρια μου ένα τιμολόγιο προς εντολή πληρωμής. Εγώ είδα ότι δεν υπάρχει σύμβαση, είπα ότι δεν πληρώνουμε γιατί δεν είμαι και υπεύθυνος για τις όποιες δωρεές μπορεί να υπάρχουν πίσω από αυτό».
Σε άλλο σημείο της κατάθεσής του ο κ. Φίσερ υποστηρίζει ότι «ουσιαστικά δεν φαίνεται από ένα τιμολόγιο αν πρόκειται για μια διαδικασία που είναι συνακόλουθο μιας συναλλαγής βάσει σύμβασης ή αν πρόκειται για δωρεά. Αυτό δεν φαίνεται, απλώς η συγκεκριμένη υπόθεση ανήλθε ουσιαστικά στο φως, επειδή εκείνη την εποχή υπήρχε μια συζήτηση γενικώς, οπότε μετά από έρευνα φάνηκε πράγματι ότι πρόκειται για δωρεά».
Ουσιαστικά χαρακτηρίζει το τηλεφωνικό κέντρο που παρήγγειλε ο Κυρ. Μητσοτάκης ως δωρεά (προφανώς με τη θέληση του Μ. Χριστοφοράκου) και δεν ενέκρινε τη δαπάνη. Τονίζει δε ότι «εγώ δεν ξέρω τι προηγήθηκε, γι’ αυτό και δεν υπέγραψα». Μάλιστα, σε άλλη σχετική ερώτηση απαντάει με χαρακτηριστικό τρόπο ότι «δεν γνωρίζουμε τι σχέση μπορεί να υπάρχει, τι μπορεί να έχουν συμφωνήσει μεταξύ τους Χριστοφοράκος-Μητσοτάκης. Εμείς ως Siemens δεν πληρώνουμε κάτι. Αν έχουν μεταξύ τους κάποιες εκκρεμότητες και συμφωνίες, να τις διευθετήσουν μεταξύ τους».
Για το ίδιο θέμα η Κατερίνα Τσακάλου κατέθεσε επιστολή που απέστειλε στον Μιχάλη Χριστοφοράκο τον Ιανουάριο του 2008 όπου αναφέρει την άρνηση του κ. Φίσερ να αναλάβει η Siemens τη δαπάνη του τηλεφωνικού κέντρου του γραφείου του Κυριάκου Μητσοτάκη. Ωστόσο, στην κατάθεσή της, η ίδια άφησε να εννοηθεί πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης άρχισε να πληρώνει τον εξοπλισμό ύστερα από εκείνη την ημερομηνία και αφού είχε ξεσπάσει το σκάνδαλο, μολονότι η παραγγελία είχε γίνει τον Ιούνιο του 2007.
Σύμφωνα τώρα με στοιχεία που ανακοίνωσε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Β. Κεγκέρογλου και τα οποία αφορούν κατά το μεγαλύτερο μέρος τους τις συναντήσεις και τις επαφές πολιτικών από την παράταξη της ΝΔ, από τις 620 επαφές που έκανε ο Μ. Χριστοφοράκος με πολιτικά πρόσωπα ή μέλη των οικογενειών τους την επίμαχη οκταετία 1999-2007, το 60%, δηλαδή οι 356 αφορούν την οικογένεια Μητσοτάκη.
Επαφές«Πρωταθλητής» των επαφών με τον πρώην ισχυρό άνδρα της Siemens είναι ο επικεφαλής της οικογένειας Κ. Μητσοτάκης με 23 συναντήσεις και 98 επαφές, ακολουθεί η Ντόρα Μπακογιάννη με 30 συναντήσεις και 72 επαφές (λίγες επαφές είχε και ο σύζυγός της Ισίδωρος Κούβελος), έπεται ο Κυρ. Μητσοτάκης με 30 συναντήσεις και 60 επαφές, η σύζυγός του Κυρ. Μητσοτάκη, Μαρέβα Γκαμπόσκι 2 συναντήσεις και 30 επαφές, η Κατερίνα Μητσοτάκη είχε 4 συναντήσεις και 14 επαφές και η Αλεξάνδρα Μητσοτάκη με μόνο 4 επαφές.
Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, μάλιστα, διέψευσε με κατηγορηματικό τρόπο -μέσω των στοιχείων που προσκόμισε στην επιτροπή- τους ισχυρισμούς του Γιώργου Βουλγαράκη ότι ουδέποτε συναντήθηκε με τον Μιχάλη Χριστοφοράκο, αφού κατέθεσε ότι με, βάση το ημερολόγιο του τέως ισχυρού άνδρα της Siemens, προκύπτει ότι ο τέως υπουργός είχε 17 συναντήσεις και 30 επαφές με τον κ. Χριστοφοράκο και μάλιστα από τη θέση του ως υπουργού Δημόσιας Τάξης την περίοδο από τον Μάιο του 2004 μέχρι τον Φεβρουάριο του 2006, όταν «παιζόταν η προμήθεια του συστήματος ασφαλείας C4I στο οποίο εμπλέκεται η γερμανική εταιρεία».
Πάντως, σύμφωνα με την Κατερίνα Τσακάλου, πρώην γραμματέα του Μιχάλη Χριστοφοράκου, ο τέως υπουργός «ουδέποτε είχε έρθει στα γραφεία της Siemens», γεγονός που ερμηνεύθηκε από τον πρόεδρο της Εξεταστικής Σήφη Βαλυράκη ότι οι συγκεκριμένες επαφές μπορεί να γίνονταν είτε στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης είτε αλλού.
Ο Β. Κεγκέρογλου τόνισε επίσης ότι 10 συναντήσεις και 45 επαφές είχε με τον Μ. Χριστοφοράκο ο Π. Δούκας, γαμπρός του Μ. Εβερτ, ο Γ. Αλογοσκούφης είχε μία συνάντηση το 2000, ο Μ. Λιάπης 35 επαφές, ο Γ. Παπαθανασίου 27 επαφές, ο Α. Ρεγκούζας αρκετές επαφές, ο Ευ. Αντώναρος λίγες και μόνο για ευχές και ευχαριστίες για κάποια δώρα, καθώς επίσης ο Γ. Σουφλιάς με τις πιο λίγες επαφές απ’ όλους.
Αναφορές για συναντήσεις του Χριστοφοράκου με υπουργούς των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ έγιναν μόνο για τον Τ. Μαντέλη, για τον οποίο ο κ. Κεγκέρογλου είπε ότι είχε πολλές επαφές με τον Μ. Χριστοφοράκο κατά το διάστημα από το 1999 έως το 2004.
Τι υποστήριξε η γραμματέας Χριστοφοράκου
Δεχόμουν απειλές για τη ζωή μου
Στην καταγγελία ότι ο γενικός διευθυντής της Siemens Ελλάς Ρούντολφ Φίσερ απείλησε ακόμα και τη ζωή της αν συνεχίσει να βοηθά την ελληνική Δικαιοσύνη στη διερεύνηση του σκανδάλου, προχώρησε η γραμματέας του Μ. Χριστοφοράκου Κ. Τσακάλου στην προχθεσινή κατ’ αντιπαράσταση εξέτασή τους στην Επιτροπή της Βουλής. Πάντως, ενδεικτικό των «αντανακλαστικών» των Αρχών και της Εξεταστικής είναι το γεγονός ότι πριν από περίπου έναν μήνα, στην πρώτη της κατάθεση η Κ. Τσακάλου είχε πει ότι κατέχει στο σπίτι της μέρος του αρχείου του Μ. Χριστοφοράκου και δεν είχε... ιδρώσει το αυτί κανενός. Χθες που ειπώθηκε και πάλι το ίδιο -στο περιθώριο της εξέτασής της- η Επιτροπή αποφάσισε να κινήσει τη διαδικασία ώστε να κατασχεθεί το περιεχόμενο του αρχείου. Οπως είπε η ίδια, «αντιμετώπισα πολλά προβλήματα από τον κ. Φίσερ», λέγοντας ότι, εκτός του ότι απειλήθηκε η ζωή της, «άγνωστοι προκάλεσαν ζημιές στο αυτοκίνητό της και την κυνήγησαν με σπασμένο μπουκάλι».
Ο Ρούντολφ Φίσερ, ο οποίος από τον Σεπτέμβριο του 2009 αντικατέστησε τον Μ. Χριστοφοράκο, αρνήθηκε στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής ότι διαπίστωσε δωρεές σε πολιτικά πρόσωπα και ισχυρίστηκε ότι δεν γνωρίζει τίποτα για τα περιβόητα «μαύρα ταμεία».
Κι ενώ στην κατ’ αντιπαράσταση εξέτασή της με τον κ. Φίσερ η τέως γραμματέας του Μ. Χριστοφοράκου δήλωσε πως ο Γερμανός στην ουσία «συνδιοικούσε με τον κ. Χριστοφοράκο», πως «δεν ήταν απλός επισκέπτης στη Siemens», ο κ. Φίσερ δήλωσε ότι αντίθετα ήταν εκείνος που την προέτρεψε να βοηθήσει τις εισαγγελικές αρχές.
Αίσθηση, πάντως, προκάλεσε η ανακοίνωση που εξέδωσε η ΝΔ -διά του Τ. Νεράντζη- στην οποία επισημαίνεται ότι «αν υπάρχει «γαλάζιος» υπουργός, εμείς έχουμε την πολιτική βούληση να τον αποκαλύψουμε και όχι το ΠΑΣΟΚ», κάτι που ερμηνεύτηκε ως προετοιμασία για κάτι που πολύ σύντομα θα «σκάσει», ενώ κρούουν και τον κώδωνα του κινδύνου για την πορεία που έχει πάρει η Επιτροπή και πάντως μακριά από την ανακάλυψη των διαδρομών των χρημάτων από τα «μαύρα» ταμεία της Siemens.
Γιώργος Πίκουλας
v4.ethnos.gr
http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11378&subid=2&pubid=14315058

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Όλες οι απαντήσεις που έχουν ως στόχο να προάγουν τον διάλογο και την ανεύρεση της αλήθειας καλοδεχούμενες, σχόλια και απαντήσεις που είναι εκτός θέματος και δεν ταιριάζουν σε έλληνες θα απορρίπτονται χωρίς κανέναν ενδοιασμό .