4 βήματα για να ξεκλειδώσει το εφάπαξ.37.000 δημόσιοι υπάλληλοι είναι κυριολεκτικά «εγκλωβισμένοι»


Σχέδιο τεσσάρων σημείων ανακοινώνει τις επόμενες μέρες η κυβέρνηση, με στόχο να συγκεντρωθούν περίπου 600 εκατομμύρια και να... ξεμπλοκάρει η καταβολή του εφάπαξ σε όσους υπέβαλαν αίτηση το 2009. Αυτή τη στιγμή 37.000 δημόσιοι υπάλληλοι  
η ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ
είναι κυριολεκτικά «εγκλωβισμένοι», καθώς το Ταμείο έχει ξεμείνει από ρευστό και η έκδοση του βοηθήματος καθυστερεί πάνω από δύο χρόνια.
Η «μαύρη τρύπα» στο Ταμείο Πρόνοιας αγγίζει το 1,7 δισεκατομμύριο ευρώ, με την κατάσταση να επιδεινώνεται λόγω της μαζικής φυγής από το Δημόσιο. Είναι χαρακτηριστικό πως με βάση τα τελευταία στοιχεία τον Ιανουάριο κατατέθηκαν 1.847 αιτήσεις από δημοσίους υπαλλήλους, όταν τον αντίστοιχο μήνα πέρυσι οι αιτήσεις ήταν 1.032.
Δέσμη μέτρων ζητεί η ΑΔΕΔΥ για τα Ταμεία των δημοσίων υπαλλήλων
Σε μια προσπάθεια να αντιμετωπιστεί η κατάσταση, η κυβέρνηση προσανατολίζεται στις εξής παρεμβάσεις:
1. Στον εσωτερικό δανεισμό του Ταμείου Πρόνοιας από το επικουρικό του Δημοσίου (δηλαδή το ΤΕΑΔΥ). Το δάνειο αυτό θα κυμαίνεται από 300 έως 350 εκατ. ευρώ, ποσό που αρκεί για να καταβληθούν περίπου 8.000 εφάπαξ στους δικαιούχους.
2. Στην έκδοση ομολόγου ύψους 250 εκατομμυρίων ευρώ.
3. Στην ασφάλιση στο Ταμείο Πρόνοιας περίπου 60.000 εργαζομένων αορίστου χρόνου, οι οποίοι σήμερα καλύπτονται για κύρια σύνταξη από το ΙΚΑ και δεν δικαιούνται εφάπαξ. Με αυτόν τον τρόπο εκτιμάται πως θα αυξηθούν κατά 25 εκατ. ευρώ τα έσοδα από εισφορές.
Το δέλεαρ για τους αορίστου χρόνου ?που θα πρέπει να καταβάλουν επιπλέον εισφορές? είναι πως θα μπορέσουν να πάρουν εφάπαξ. Βέβαια θα μπουν και συγκεκριμένες προϋποθέσεις για την καταβολή του βοηθήματος, με πιθανότερη τη συμπλήρωση τουλάχιστον 10 ετών ασφάλισης.
4. Τέλος, ανοιχτό είναι και το θέμα της επιβολής ειδικής εισφοράς ?από 2% έως 3%? σε όλα τα επιδόματα των δημοσίων υπαλλήλων για να ενισχυθεί το Ταμείο Πρόνοιας. Το θέμα αυτό αναμένεται να τεθεί στον διάλογο που έχει ξεκινήσει για την εφαρμογή νέου μισθολογίου στον δημόσιο τομέα.
Σημειώνεται πως αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα, όσοι υποβάλουν φέτος αίτηση θα πάρουν το βοήθημα έπειτα από τρία ή ακόμα και τέσσερα χρόνια. Ενδεικτικό της κρισιμότητας της κατάστασης είναι πως τα έσοδα από τις εισφορές αρκούν μόλις για την έκδοση 600 με 650 βοηθημάτων κάθε μήνα.
Το πρόβλημα αναμένεται να γίνει εντονότερο τα επόμενα χρόνια, με δεδομένο πως 120.000 έχουν συμπληρώσει 25ετία και έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα. Ωστόσο, η κυβέρνηση καθιστά σαφές πως δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα με κρατική χρηματοδότηση και γι' αυτόν τον σκοπό πρέπει να βρεθεί μια βιώσιμη λύση για την οικονομική εξυγίανση του Ταμείου.
http://piazzadelpopolo.blogspot.com/2011/02/4.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Όλες οι απαντήσεις που έχουν ως στόχο να προάγουν τον διάλογο και την ανεύρεση της αλήθειας καλοδεχούμενες, σχόλια και απαντήσεις που είναι εκτός θέματος και δεν ταιριάζουν σε έλληνες θα απορρίπτονται χωρίς κανέναν ενδοιασμό .