Τσεχία: Πιέσεις για να κηρυχθεί παράνομο το ΚΚ

Πιέσεις προκειμένου να κηρυχθεί παράνομο το κομμουνιστικό κόμμα της Τσεχίας ασκούν βουλευτές αλλά και υπουργοί του δεξιού κυβερνητικού συνασπισμού της Τσεχίας, σύμφωνα με την εφημερίδα, Λίντοβε Νόβινι. Την ίδια ώρα, σημειώνεται ότι το κομουνιστικό κόμμα της χώρας στις τελευταίες εκλογές πήρε ποσοστό 11,3% και 26 έδρες σε σύνολο 200.   Η συνέχεια  ΕΔΩ
Με δηλώσεις τους στην εφημερίδα, υπουργοί της κυβέρνησης όπως ο υπουργός Δικαιοσύνης, ασκούν πιέσεις στην κυβέρνηση να λάβει απόφαση επί του σχεδίου για να κηρυχθεί εκτός νόμου το κομμουνιστικό κόμμα.
Όπως αναφέρει σε δήλωσή του στην Λίντοβε Νόβινι ο Τσέχος υπουργός Δικαιοσύνης Γίζι Πόσπισιλ, του συντηρητικού Δημοκρατικού Κόμματος Πολιτών, η πρόταση της επιτροπής θα πρέπει οπωσδήποτε να συζητηθεί στην κυβέρνηση, ενώ ο υπουργός Εξωτερικών και αρχηγός του νεοφιλελεύθερου κόμματος ΤΟΠ 09, Κάρελ Σβάρτσενμπεργκ, δηλώνει πως συζήτησε το θέμα με τον πρωθυπουργό και αρχηγό του Κόμματος Δημοκρατικών Πολιτών, Πετρ Νέτσας.
Το σχέδιο έχει ήδη επεξεργαστεί επιτροπή της Γερουσίας, αλλά είναι άγνωστο αν έχει κατατεθεί στην κυβέρνηση. Από την πλευρά του ο υπουργός Εσωτερικών εξέφρασε αμφιβολίες για το αν το σχέδιο θα υιοθετηθεί στην τωρινή του μορφή, ωστόσο, ξεκαθάρισε ότι θα έβλεπε θετικά μια τέτοια εξέλιξη.
Οι σχέσεις δεξιών και κομουνιστών στην Τσεχία είναι οριακές καθώς στη Βουλή συζητείται η απόδοση τιμών στους «αγωνιστές κατά του κομουνισμού». Για «πολιτικό εκθειασμό τρομοκρατικών ενεργειών του παρελθόντος» έκανε λόγο ο πρώην ηγέτης του κομουνιστικού κόμματος, Μιροσλάβ Γκρεμπένιτσεκ και οι βουλευτές της κυβέρνησης αντέδρασαν αποχωρώντας από τη Βουλή.
Στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές στην Τσεχία τον περασμένο Μάιο, το Κομμουνιστικό Κόμμα Βοημίας και Μοραβίας, που είναι το διάδοχο τού πριν τις καθεστωτικές αλλαγές του 1989, ΚΚ Τσεχίας, είχε αποσπάσει ποσοστό 11,3% και 26 έδρες στο σύνολο των 200 της τσεχικής Βουλής.
Σε εκείνες τις εκλογές, πρώτο κόμμα είχε αναδειχτεί το Σοσιαλδημοκρατικό με ποσοστό 22,1% και 56 έδρες, ενώ τα τρία δεξιά κόμματα του σημερινού κυβερνητικού συνασπισμού, ο οποίος διαθέτει πλειοψηφία 118 εδρών στο σύνολο των 200, είχαν συγκεντρώσει, το Δημοκρατικό Κόμμα Πολιτών 20,2% και 53 έδρες, το "ΤΟΠ 09" 16,7% και 41 έδρες και το Δημόσιες Υποθέσεις 10,9% και 24 έδρες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Όλες οι απαντήσεις που έχουν ως στόχο να προάγουν τον διάλογο και την ανεύρεση της αλήθειας καλοδεχούμενες, σχόλια και απαντήσεις που είναι εκτός θέματος και δεν ταιριάζουν σε έλληνες θα απορρίπτονται χωρίς κανέναν ενδοιασμό .