Σε τροχιά κατάθεσης το νομικό πλαίσιο για το "άνοιγμα" των κλειστών επαγγελμάτων

ΟΛΟΙ ΣΕ ΕΝΑ ΚΑΖΑΝΙ ΣΥΝΤΟΜΑ ΘΑ ΒΡΑΖΟΥΜΕ...ΟΛΟΙ ΘΑ ΤΑ ΔΟΥΜΕ ΟΛΑ ΓΙΑ ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΦΩΣ.

Η απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων και οι κίνδυνοι από την εφαρμογή της ευρωπαϊκής Οδηγίας για τις υπηρεσίες εσωτερικής αγοράς - της πρώην «Οδηγίας Μπολκενστάιν» -κυριάρχησαν κατά την συζήτηση του νομοσχεδίου που ενσωματώνει την εν λόγω Οδηγία στο εθνικό δίκαιο. Η Οδηγία διευκολύνει την εγκατάσταση αλλοδαπών φυσικών και νομικών προσώπων που δραστηριοποιούνται στον τομέα των υπηρεσιών. Ο υφυπουργός Οικονομικών Φίλιππος Σαχινίδης ανέφερε ότι μετά το Πάσχα θα συγκροτηθεί διυπουργική Επιτροπή για να συζητήσει με τους κοινωνικούς εταίρους το θέμα της απελευθέρωσης των κλειστών επαγγελμάτων. «Στόχος είναι το φθινόπωρο να έχουμε έτοιμη την σχετική νομοθετική παρέμβαση», διευκρίνισε ο υφυπουργός. Η ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ

Εισήγηση ΝΔ

Προηγουμένως, ο εισηγητής της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης, είχε επισημάνει πως η Οδηγία (την οποία υπερψηφίζει το κόμμα του) εξαιρεί πολύ σημαντικούς τομείς υπηρεσιών από το άνοιγμά τους στις αγορές και πως δεν απελευθερώνει τα κλειστά επαγγέλματα.
«Πρέπει να δούμε το πώς συγκεκριμένες ομάδες πίεσης καταφέρνουν να εξασφαλίζουν συγκεκριμένα προνόμια, που σε μία κατάσταση κρίσης, όπως αυτή που βιώνει η ελληνική οικονομία, θα πρέπει με θάρρος να επανεξεταστούν», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης.
«Αντί η κυβέρνηση να ψηφίζει εξαιρετικά περίπλοκα γραφειοκρατικά νομοσχέδια αμφίβολης αποτελεσματικότητας, καλύτερο θα ήταν να κάνει διαρθρωτικές παρεμβάσεις ως προς το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων - βεβαίως με λελογισμένο τρόπο. Δεν μπορεί όμως, επί παραδείγματι, να ανεχόμαστε ένα μονοπώλιο που επιβαρύνει τα μεταφορικά, οδηγώντας σε αύξηση στα κόμιστρα των εμπορευμάτων, μεγαλύτερη από εκείνη του πληθωρισμού», ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο κ. Μητσοτάκης.

Αντίθεση της Αριστεράς, ενστάσεις από ΛΑ.ΟΣ


Δεύτερο κυρίαρχο στοιχείο της συζήτησης υπήρξε η αντίθεση που επέδειξαν τα κόμματα της Αριστεράς στην Οδηγία, η οποία, όπως παρατήρησαν, παρά τις αλλαγές που επήλθαν στην αρχική της μορφή, δεν εξασφαλίζει τους εργαζομένους από το ενδεχόμενο να συνυπάρχουν σε συγκεκριμένους κλάδους διαφορετικά εργασιακά καθεστώτα - εκείνα της χώρας προέλευσης των εργατών και εκείνα της χώρας απασχόλησής τους - με αποτέλεσμα την εξίσωση των όρων εργασίας προς το χειρότερο.
Αντίστοιχες ενστάσεις εξέφρασε κι ο εισηγητής του ΛΑΟΣ Ηλίας Πολατίδης, ο οποίος επιφυλάχθηκε να τοποθετηθεί οριστικά επί της αρχής του νομοσχεδίου, στην Ολομέλεια.

Ο εισηγητής του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος, ανέφερε ότι στη Σουηδία και την Φινλανδία, απαγορεύτηκαν κατόπιν απόφασης του Δικαστηρίου των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων, απεργίες εργαζομένων ενάντια στην δραστηριοποίηση επιχειρήσεων από την Λεττονία και την Εσθονία με εργασιακούς όρους που ισχύουν στις δύο τελευταίες χώρες.
Από πλευράς του, ο Νίκος Τσούκαλης (ΣΥΡΙΖΑ) διευκρίνισε πως υπάρχουν τέσσερις αντίστοιχες αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, δήλωσε πως «προφανώς καταψηφίζει την Οδηγία», ενώ αναρωτήθηκε εάν η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ την εισάγει στο εσωτερικό δίκαιο συνειδητά, ή εξαναγκαζόμενη, καθώς «στο Ευρωκοινοβούλιο, μονάχα δύο ευρωβουλευτές της την υπερψήφισαν».
Για λογαριασμό του ΛΑΟΣ ο Ηλίας Πολατίδης προέβλεψε πως η Οδηγία θα επιφέρει «μείωση κόστους υπηρεσιών, άρα μείωση τιμών σε έναν τομέα που πλήττεται ήδη. Θα υπάρξει όργιο φοροδιαφυγής, καθώς θα δημιουργηθεί ένα πλέγμα εταιρειών που η μία εταιρεία θα ανήκει σε μιαν άλλη στο εξωτερικό και δεν θα μπορεί κανείς να βρει σε ποιον ανήκει».
Παρεμβαίνοντας, ο Ν. Τσούκαλης κατήγγειλε πως ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γ. Καρατζαφέρης είχε απόσχει κατά την συζήτηση της Οδηγίας Μπολκενστάιν στο Ευρωκοινοβούλιο, ενώ υπερψήφισε την οριστική της μορφή.
«Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ είχε καταψηφίσει την Οδηγία αρχικά και υπερψήφισε στη δεύτερη ανάγνωση, έχοντας υπόψη τις βελτιώσεις. Τελικά, όμως, όσα μπήκαν ως δικλείδες ασφαλείας έχουν παραβιαστεί», διευκρίνισε ο Ηλίας Πολατίδης.

Απάντηση ΠΑΣΟΚ στην Αριστερά


Κριτική για ανακολουθία, δέχθηκαν ωστόσο τα κόμματα της Αριστεράς εκ μέρους του Νάσου Αλευρά (ΠΑΣΟΚ): «Ακούω συναδέλφους που διαρρήγνυαν προ ημερών τα ιμάτιά τους για την ελεύθερη διακίνηση μεταναστών από χώρες εκτός ΕΕ και μάλιστα είχαν τοποθετηθεί κατά των περιορισμών και υπέρ της ελεύθερης εργασίας μεταναστών στη χώρα μας. Οι ίδιοι σήμερα, είναι κατά της Οδηγίας. Ποια συνοχή υπάρχει εδώ; Καμία», είπε ο κ. Αλευράς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Όλες οι απαντήσεις που έχουν ως στόχο να προάγουν τον διάλογο και την ανεύρεση της αλήθειας καλοδεχούμενες, σχόλια και απαντήσεις που είναι εκτός θέματος και δεν ταιριάζουν σε έλληνες θα απορρίπτονται χωρίς κανέναν ενδοιασμό .